UZBUNA NA DVORU: Kraljicu Elizabetu pokrao sluga, iz palače odnio stotinjak predmeta i prodao ih za…

Pandemija koronavirusa, kada je bio raspoređen i na druge dužnosti, pomogla mu je da uđe u urede i prostore u koje inače ne bi imao pristup.

  • Svijet

  • 08. Jan. 2021  08. Jan. 2021

  • 0

Zaposlenik Buckinghamske palače, 37-godišnji Adam Canto ekspresno je dobio osam mjeseci zatvora na sudu u Londonu nakon što je priznao da je iz kraljevskog kućanstva ukrao niz predmeta i dio njih prodao na eBayu. Canto je u kraljicinoj rezidenciji, kao jedan od zaposlenika "sektora prehrane", radio pet godina, a krađe zbog kojih je osuđen, dogodile su se između novembra 2019. i augusta 2020. godine. Uhapšen je u decembru 2020.

Kako pišu britanski mediji, zaposlenik je ukrao "značajan broj" predmeta, a dio njih policija je pronašla u njegovoj sobi u Royal Mewu, gdje žive zaposlenici dvora.

Među predmetima su potpisane službene fotografije princa Harryja, princa Williama i Kate Middleton, te fotoalbum s kraljevskog banketa povodom posjete američkog predsjednika Trumpa. Na sajtu magazina "Tatler" navode kako je 77 predmeta ukradeno iz trgovine u sklopu palače, dio iz skladišta princa Andrewa, a dio iz ureda i ormara Cantovih kolega. Pandemija koronavirusa, kada je bio raspoređen i na druge dužnosti, pomogla mu je da uđe u urede i prostore u koje inače ne bi imao pristup.

Canto je priznao i kako je otuđio nekoliko ordena, broš, dva zlatna lanca za džepne satove, limitirano izdanje džepnog sata po narudžbi palače, Tiffanyjevu srebrenu olovku, svilene pidžame, manžete te slavni Samsungov mobitel napravljen posebno za princa Andrewa koji opisuju kao "prvi preklopni telefon na svijetu". Njega je Canto prodao za 650 dolara.

Tužilac Simon Maughan rekao je kako su ukradene stvari vrijedne "između 14.000 i 150.000 eura ponuđene na eBayu", a 37 predmeta koji su našli kupca, prodani su daleko ispod njihove stvarne vrijednosti.

Osramoćeni zaposlenik čiji je dosje bio besprijekoran, na krađe se odlučio, jer je upao u dugove, a kriminalna rabota donijela mu je oko 11.000 eura.

Njegov advokat tražio je od suda blagost, jer pored toga što je dio novca već vratio, on nije podmukli profesionalac, nego naivni oportunist. Tome u prilog govori i činjenica da je na eBayu ukradene stvari prodavao pod svojim imenom, sa svim svojim podacima. Buckinghamska palača zasad nije komentirala slučaj.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...