"PRAZNIČNA" PORUKA MILANA TEGELTIJA: Nekadašnji prvi čovjek pravosuđa ne poštuje presudu Ustavnog suda BiH i poručuje da svaki dan u godini treba biti 9. januar…

Tegeltija je, neki su od nas godinama znali, umjesto zakona i ustava BiH provodio političku volju svojih pokrovitelja iz Banje Luke, što i dalje nimalo nije pokolebalo njegove prijatelje, štićenike i partnere iz Sarajeva koji još ne mogu preboljeti njegovo neslavno napuštanje funkcije.

  • Mini market

  • 09. Jan. 2021  

  • 3

"Svaki dan u godini nam u mislima i djelima mora biti ono što o njoj govorimo danas". Ovu je mudru i patetičnu misao u povodu 9. januara, neustavnog i samoproglašenog Dana Republike Srpske napisao napisao na svom Twitter nalogu Milan Tegeltija, donedavni predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine. 

Podsjetimo, Tegeltija je nakon niza skandala kojim je obilježena njegova šest godina duga karijera na dužnosti najmoćnijeg čovjeka Bh. pravosuđa, bio prisiljen podnijeti ostavku nakon što je u javnost, preko portala "Istraga", procurio njegov nedolični razgovor sa bivšom članicom VSTV-a Milijanom Buhom. Nakon što je postao svjestan da mu zbog gubitka povjerenja kolega iz VSTV-a, kao i kompletne međunarodne zajednice prisutne u BiH preostaje da se povuče, Tegeltija je počeo ružnu politizaciju tog skandala, za svoju je sudbinu počeo optuživati bošnjačke političare i tajne policijske službe zbog kojih, kako je rekao, "nije siguran u Sarajevu".

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je 2019. poništio Zakon o Danu Republike Srpske, jer "nije u skladu sa članom 1/2 Ustava Bosne i Hercegovine, članom 1/4 Ustava Bosne i Hercegovine u vezi sa članom 1.1. i članom 2.a) i c) Međunarodne konvencije o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije i članom 1. Protokola br.12 iz Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i članom VI/6 Ustava Bosne i Hercegovine".

Nakon što je Ustavni sud decidno proglasio neustavnim  obilježavanje 9. januara kao Dana Republike Srpske, vlasti u ovom entitetu su ignorirale ovu presudu. Uslijedile su i brojne prozivke upućene prema Tužiteljstvu BiH od kojeg se tražilo da sankcionira odgovorne za nepoštivanje odluka Ustavnog suda BiH, međutim to se nikada nije desilo. Sada je i onom ko ne želi da mu bude jasno, bjelodano da je Glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH Gordana Tadić (ne) postupala po želji i volji svog šefa Milana Tegeltije, a ne po slovu zakona i Ustava BiH.

 

Tegeltija je, neki su od nas godinama znali, umjesto zakona i ustava BiH provodio političku volju svojih pokrovitelja iz Banje Luke, što i dalje nimalo nije pokolebalo njegove prijatelje, štićenike i partnere iz Sarajeva koji još ne mogu preboljeti njegovo neslavno napuštanje funkcije. Oni i dalje, preko novina, portala i televizija čvrsto podržavaju Tegeltijine kadrove raspoređene po tužiteljstvima, sudovima, fakultetima i zubarskim ordinacijama. Oni i danas, gotovo glasnije nego ikada, štite malignu Tegeltijinu kadrovsku ostavštinu, poput Gordane Tadić, Olega Čavke, Vedrane Mijović, Amele Huskić ..i niza drugih kompromitiranih, ali dobro štićenih osoba.

Oni, vjerovatno, da se poslužimo nadahnutim riječima harmonikaša-amatera Tegeltije, "svaki dan u godini u mislima i djelima", evociraju uspomene na zlatno doba Milana Tegeltije u VSTV-u.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...