RADOVANOVIĆ ZATRESAO REPUBLIKU SRPSKU; DAN BRUTALNE ISTINE: 9. januar razotkrio totalni raspad Dodikovog režima

Predsjednica Željka Cvijanović uzaludno pokušava prikriti nefunkcionisanje vlade i parlamenta Republike Srpske, a šta definitivno dokazuje skandalozno "obilježavanje" 9. januara - pomjereno za dan ranije. Vjerovali ili ne problem predsjednice je kako okupiti Viškovića, Čubrilovića i još nekoliko sada već bivših funkcionera, čije smjene su prolongirane Dodikovom nenadanom "bolešću".

  • Politika

  • 10. Jan. 2021  10. Jan. 2021

  • 2

Piše: BORISLAV RADOVANOVIĆ

Prije mjesec dana objelodanio sam kako premijer Radovan Višković blokadom rada republičkog štaba i vlade uslovljava Milorada Dodika da se izjasni oko pitanja njegove smjene (vidi: KOMANDANT VIŠKOVIĆ RASPUSTIO ŠTAB: "Nisam Dodikov kovid idiot!" . I to sam dokazivao konkretnim podacima o sjednicama kakve (ni)je zakazivao, te tako blokirao rad institucija ključnih za reagovanje u datoj situaciji borbe sa pandemijom kovda-19.

Dovoljno je pogledati sadržaj zvaničnog sajta Vlade RS za zaključivanje kako Višković nakon moje objave bukvalno ništa nije promjenio na planu blokade rada vlade i štaba. Zdravstveni sistem Republike Srpske je na izdisaju, nedojstaje osnovnih sredstava i opreme čak u "crvenoj zoni" (kovid odjeljenja bolnica i domova zdravlja) zbrinjavanja oboljlih, a Viškovića to brine koliko i lanjski snijeg. Po ovome najbolje vidimo kakva moralna nakaza zauzima tako važne funkcije.

Kakav je odnos Radovana Viškovića spram današnjeg "praznika" opet najbolje vidimo sa vladinog sajta. Administratori sajta vlade morali su jutros prekopirati sadržaj portala RTRS-a jer izvorne čestitke NEMA. Višković nije našao za shodno da potparolu naloži sačinjavanje i objavljivanje čestitke Dana RS na zvaničnom sajtu, pa je neko postavio medijsku objavu kako bi maskirao skandaloznu činjenicu da premijera ova tema ne interesuje. 

Danima pratim protokole i objave Vlade i Narodne skupštine RS zarad prikupljanja dokaza ovog teksta i sa te strane mogu objelodaniti i skandalozno ponašanje Nedeljka Čubrilovića. Kao i u slučaju vlade, administratori sajta parlamenta juče su morali prekopirati tekst portala SRNA, a naprosto zbog činjenice da skupštinsko rukovodstvo nije našlo za shodno sačiniti čestitku. Možete koliko vam drago pretraživati protokole i dešavanja unutar vlade i parlamenta, ali nećete naći sadržaj koji bi pokazao bilo kakve aktivnosti oko pripremanja proslavljanja 9. januara.

Jednako tako provjerite gdje se danas nalaze i šta rade Višković, Čubrilović i drugi nosioci visokih funkcija izvršne i zakonodavne vlasti, pa onda procjenite koliko ih uopšte zanima "obilježavanje" praznika. Vjerovali ili ne, ali Željka Cvijanović je morala dan ranije organizovati polaganje vijenaca na važnim spomenicima jer za danas nije bila sigurna može li "nahvatati" pet narodnih poslanika i jednog ministra. Juče, radnim danom, to joj je nekako uspjelo!

Sa podnaslovne fotografije jasno vidite koga je predsjednica uspjela okupiti da samo po cvijet polože kod spomenika, a govorimo o pet narodnih poslanika - po jedan iz SNSD, US, SP, SDS i PDP. Iz vlade je uspjela uhvatiti ministra Dragana Lukača, ali uz činjenicu da vijenaca skupštine i vlade nema - jer ih niko nije blagovremeno nabavio. Zato su poslužile ruže koje je Cvijanovićeva podijelila okupljenima. Onima koje je uspjela adhok pohvatati zahvaljujući radnom danu!

Po važećeoj odluci Republičkog štaba za vanredne situacije dozvoljena su javna okupljanja do 50 osoba i sa te strane nema prepreka za održavanje prigodnih manifestacija sa tolikim brojem zvaničnika. Elem, problem je pronaći nosioce državnih funcija zainteresovanih za "praznik državnosti", bar njih 10-15, pa neka ostatak čine novinari i obezbjeđenje. 

Idemo dalje. Danas je 9. januar, pa time i Dan Republike Srpske - inače obrisan iz Zakona o praznicima radi sprovođenja odluke Ustavnog suda BiH, pa "uveden" posebnim zakonom. Danas je dan za polaganje vijenaca i upriličavanje svega onoga šta smo imali ranijih godina. Ne juče, ne sutra, nego danas! Jedini problem je što organizovanje proslavljanja ili bar obilježavanje praznika treba organizovati vlada, a koja je ponašanjem Radovana Viškovića očigledno obezglavljena.

Jeste Predsjednik RS centralna ličnost proslave, bar tako protokoli nalažu, ali sama organizacija dešavanja je na vladi i njenim tijelima. Sa te strane Željka Cvijanović je još 24.11.2020. godine sazvala prvu sjednicu Odbora za proslavu Dana RS 2021. godine, a koja je ujedno bila i jedina sjednica po tom pitanju jer niže izvršioce naprosto nije mogla pohvatati. Tada je odlučeno da neće biti svečanog defilea i da će program biti prilagođen mjerama suzbijanja pandemije, no ovo šta se danas sramno dešava tek se dalo naslutiti. Bar onima dobro upućenima u raskol unutar samog režima.

Na prvoj i jedinoj sjednici "odbora za proslavljanje" zasigurno nije dogovoreno da će svečana akademija biti održana bez prisustva publike. Ima li u svijetu primjera da je neko organizovao svečanu akademiju samo radi snimatelja i televizijskog prenosa? To jednostavno nije to! Problem sa kojim se predsjednica suočila jeste nemogućnost okupljanja najviših predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti voljnih da sat vremena (tokom vikenda!) sjede u sali i time bar figurativno učestvuju u ovom najvažnijem događaju proslavljanja Dana RS. Nemojmo se lagati bar oko takvih banalnih stvari.

Obzirom da Željka Cvijanović nema instrumenata kakvima bi Radovana Viškovića primorala na minimum učešća u ovoj "proslavi", pa čak i za uopšte vršenje funkcija na nivou premijera i komandanta štaba, danas svjedočimo skandalu kakav oslikava tu "vječnu i neuništivu" Republiku Srpsku. Zalud joj jučerašnje farse, baš kao što Dodik provokativnim izjavama zaludno pokušava skrenuti pažnju javnosti sa nepobitnog skandala. Novog skandala, kakav samo nadograđuje svjetsku aferu "Ikona" zbog koje su Dodika "otpisali" njegovi najbliži saradnici. 

Afera sa poklanjanjem ukradene ikone ruskom ministru Lavrovu jeste donekle maskirala razdor unutar Dodikovog režima, kakav čeka svoj parlamentarni rasplet i zbog koga imamo ovakva ponašanja Viškovića, Čubrilovića i ko zna koliko drugih dužnosnika jedino zabavljanih sopstvenim pozicijama. Sa gotnjeg linka vidite da sam 10. decembra ukazao kako raskol postoji još od druge polovine novembra, a današnja događanja dokazuju jesu li moje opservacije bile utemeljene. 

Kada se bavite prognostičkom analitikom važno je da potonji događaji potvrde predviđanja, bar za one koji drže do sopstvenog digniteta. Sa te strane moram podsjetiti i na moju procjenu da će Dodik rasplet oko afere "Ikona" prolongirati do poslije 9. januara, te na pojašnjenja sa kakvim odlukama oko daljeg provođenja procesa pristupanja u NATO je sve to skopčano. Zato Dodik čeka rasplet oko Savjeta ministara BiH i potencijalnu smjenu prije zakazivanja sjednice entitetskog parlamenta na kojoj će se obračunati sa "mangupima" u sopstvenim redovima, a gdje je svjetska afera totalno poremetila političke planove i aktivnosti.

Elem, bez obzira na dinamiku procesa, Radovana Viškovića već danas možemo percipirati kao bivšeg premijera, a to automatizmom znači i da Republika Srpska ima "tehničku vladu". Ko će biti njegov nasljednik trenutno najviše ovisi o odluci Vlade Đajića, jedinog u kog je Dodik imao povjerenja kad mu je bilo najteže, odnosno hoće li ga Dodik ovoga puta uspjeti nagovoriti na prihvatanje mandata. Doktor Đajić bio je njegov izbor prije Viškovića, samo ovaj nije bio rad narušiti sopstveni hedonizam na poziciji direktora UKC Banja Luka. O tome više u narednim objavama.

(Prenosimo s autorovog bloga)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...