KO BI SE OVOME NADAO: Ovo su prve riječi milijardera Elona Muska, nakon što je doznao da je postao najbogatiji čovjek na svijetu, sve će potrošiti na...

Elon Musk, osnivač kompanije Tesla, postao je u četvrtak najbogatija osoba na svijetu, nakon što je prestigao šefa Amazona Jeffa Bezosa koji je tu poziciju držao od oktobra 2017.

  • Ekonomija

  • 10. Jan. 2021  10. Jan. 2021

  • 1

Njegov prvi komentar na vijest da je svom dvanaestocifrenom bogatstvu dodao milijarde dolara glasio je: “Kako čudno”. Kazao je to na svom Twitter nalogu i dodao: “OK, nazad na posao…”

Bogatstvo Muska – koji je na kraju 2019. godine već bio izuzetno bogat čovjek – tokom prošle godine poraslo je za više od 150 milijardi dolara, navodi Bloombergov indeks milijardera. Njegovo se bogatstvo više nego upeterostručilo tokom pandemije koja je ubila više od 300.000 ljudi u SAD-u, a milione drugih ostavila bez posla.

Musk uzima vrlo malu plaću od svojih kompanija, pa je glavni izvor njegove neto vrijednosti od 188,5 milijardi dolara njegov veliki udio u vlasništvu. Tesline dionice porasle su za više od 700% u 2020. godini, čineći ga do sada najvrijednijim svjetskim proizvođačem automobila.

Preduzetnik koristi vrlo složen paket kompenzacija koji mu dodjeljuje dionice kada Tesla postigne određene ciljeve. To je Muska učinilo najplaćenijim direktorom u 2020. godini.

Musk tvrdi da ima ambiciozne planove za trošenje svog bogatstva.

“Trebali biste pitati zašto bih želio novac. Razlog nije ono što mislite. Vrlo malo vremena za rekreaciju. Nemam kuće za odmor ili jahte ili nešto slično. Otprilike pola mog novca namijenjeno je rješavanju problema na Zemlji, a pola za uspostavljanje samoodrživog grada na Marsu kako bi se osigurao nastavak života (svih vrsta) u slučaju da Zemlju pogodi meteor ili da se desi nešto poput 3. svjetskog rata i sami se uništimo”, poručio je on na Twitteru.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...