DOZA CHICA ILI SPORTSKE ELEGANCIJE: Koji će se "it" model torbe nositi ove godine?

Tzv. hobo bag svojom opuštenom formom uklapa se u neformalniji modni stil.

  • Žena

  • 11. Jan. 2021  11. Jan. 2021

  • 0

Hobo bags svoje ime, ali i oblik duguje zavežljajima od tkanine u kojima su skitnice na štapovima nosile sve što su posjedovale. Od tog načina nošenja stvari krajem 19. stoljeća do danas prošlo je mnogo vremena, a taj tip torbe doživio je mnoge transformacije i, suprotno svom skromnom originalu, postao pravi statusni simbol.

alt

Prva službena hobo torba bila je Gilda, dizajnirana 1936., a hobo bags popularizirali su hipiji 1960-ih, čijem je životnom stilu taj tip torbe savršeno odgovarao. U svijet visoke mode hobo torbe ulaze 1950-ih, kada je modna kuća Gucci lansirala model Fifties Constance. Njime se Jackie Kennedy sedamdesetih zaklanjala od paparazza te je u historiji model ostao zapamćen kao – Jackie te postao sinonim za dobar ukus i eleganciju.

alt

Godine 2014. model je doživio revival s Kate Moss u glavnoj ulozi, a 2020. Gucci je lansirao Jackie 1961 – hobo bag koji dolazi u različitim veličinama, sjajnim pastelnim kožama ili tkaninama s logom. U vrlo kratkom vremenu, Jackie 1961 postala je omiljeni modni dodatak koji smo imali priliku vidjeti na ramenima brojnih influenserica i slavnih osoba: Elle Fanning, Cate Blanchett, Harryja Stylesa i Kaie Gerber.

altaltaltGucci

No, kreativni direktor Guccija nije jedini koji je ove sezone u modu vratio torbu u obliku polumjeseca. Bottega Veneta, Chanel, Ganni samo su neki od brendova koji su u svoje kolekcije uvrstili torbice u koje stane sve što nam treba i koje u svakodnevni casual stil unose dozu chica i sportske elegancije.

altaltChanelaltBottega VenetaaltBottega VenetaaltaltThe RowaltVersacealtaltGannialtLancel

Izvor: Elle.hr

Piše: Kristina Stakor

Foto: Profimedia, product photos

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...