“SB” NA SJEDNICI PREDSTAVNIČKOG DOMA PSBiH: Inicijativa za smjenu Vijeća ministara BiH pred državnim parlamentarcima i... (FOTO)

Sjednica, prva u ovoj godini, počela je poslaničkim pitanjima.

  • Politika

  • 11. Jan. 2021  11. Jan. 2021

  • 0

Intoniranjem državne himne Bosne i Hercegovine počela je sjednica Predstavničkog doma PSBiH, na kojoj bi se poslanici trebali izjasniti i o povjerenju Vijeću ministara BiH.

Nakon poslaničkih pitanja, poslanici su u raspravi o dnevnom redu usvojili jednu dopunu, koju je predložio Jasmin Emrić (A-SDA) , a odnosi se na Informaciju o stanju na području migracija u BiH za 2020. godinu.

Sjednica, prva u ovoj godini, počela je poslaničkim pitanjima.

Legalizacija kanabisa u medicinske svrhe

Zastupnik SDP-a Saša Magazinović postavio je pitanje predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji šta je učinio po pitanju legalizacije kanabisa u medicinske svrhe u našoj zemlji.

Tegeltija je odgovorio da je dogovoreno imenovananje članova Komisije za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga, koja bi, u skladu sa svojim nadležnostima, trebala pokrenuti pitanje legaliziranja kanabisa u medicinske svrhe kako bi institucije zauzele konačan i zvaničan stav.

Dodao je da je trenutno u proceduri pribavljanja mišljenja nadležnih institucija prije nego što se nađe na dnevnom redu Vijeća ministara BiH. Magazinović je odgovorio da predsjedavajući Tegeltija svojim odgovorom, zapravo, priznaje da, u suštini, nije učinio gotovo ništa po ovom pitanju.

Magazinović je skrenuo pažnju da, usljed neaktivnosti Vijeća ministara, ispaštaju građani kojima je kanabis neophodan za liječenje te da nabavljaju ulje kanabisa na crnom tržištu po astronomskim cijenama.

Dileri zarađuju na njihovoj nesreći, motorno ulje im prodaju. Sve države regije su nešto napravile u tom pravcu, Makedonija dozvoljava sada građanima čak i da uzgajaju kanabis. Ne želim sad da ulazim u to, no omogućimo barem ljudima pravo na liječenje, rekao je Magazinović.

Nenad Nešić (SDS-DNS) postavio je pitanje oko izgradnje zgrade Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, čemu nije vrijeme tokom pandemije.

Ministar finansija i trezora u Vijeću ministara Vjekoslav Bavanda izjavio je danas u Sarajevu da Uprava za indirektno oporezivanje BiH nije tražili niti je Ministarstvo finansija predlagalo bilo kakvo povećanje iznosa koji se odnosi na izgradnju glavne kancelarije UIO-a u Banjoj Luci.

Bevanda je precizirao da je riječ o ukupnom iznosu od 37,9 miliona KM, a prema strukturi, objekt košta 36 miliona, a njegovo opremanje 1,9 miliona KM.

“U skladu sa odlukom o izradi budžeta, Ministarstvo finansija je od 2015. godine do danas odobravalo budžetska sredstva na budžetskom kodu UIO u istom iznosu”, rekao je Bevanda.

Nešić je rekao da nije zadovoljan odgovorom ministra finansija, jer smatra da se sredstva u vrijeme epidemije koronavirusa mogu uložiti u bolje namjene od kupovine zgrade.

Na pitanje Mirka Šarovića (SDS) zašto Vijeće ministara BiH nije usvojilo nacrt budžeta zajedničkih institucija za ovu godinu, predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija rekao je da za to postoje objektivni i subjektivni razlozi o kojima sada ne želi da govori, posebno ne o subjektivnim razlozima.

On je podsjetio da u posljednje tri godine nijedan budžet institucija BiH nije donesen u predviđenim rokovima.

“Rok nije ispoštovan, ali za 15 dana Vijeće ministara utvrdiće nacrt budžeta i uputiti Predsjedništvu kao nadležnom predlagaču koji će nakon toga doći pred poslanike”, istaknuo je Tegeltija, dodavši da se očekuje da će budžet biti usvojen do kraja februara.

Tegeltija: Prve vakcine protiv Covida-19 krajem januara

Zukan Helez (SDP BiH) pitao je o nabavci vakcine protiv Covida-19, jer je, kako je rekao, cijeli svijet u tom procesu osim BiH. Upitao je da li je napravljen plan distribucije vakcine i od koje države nabavljamo vakcine, ko je proizvođač vakcine i koja količina je nabavljena, kolika je cijena te je podsjetio na loše iskustvo oko nabavke respiratora.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija rekao je kako je BiH dio globalnog COVAX sistema nabavke vakcine te da je naručila 1.232.000 vakcina i BiH je uplatila 12.977.000 dolara.

Njih 800.000 bit će ustupljeno Federaciji BiH, 400.000 Republici Srpskoj, a 32.000 Brčko distriktu. Prve količine iz ovog kontingenta doći će do kraja januara, doći će vakcine koje je najteže transportovati i čuvati i za koje je odobrena upotreba.

Osim ovog, BiH će kroz EU mehanizam, također, dobiti određenu količinu vakcina.

“Ugovorene su još 892 hiljade doza vakcina”, istaknuo je Tegeltija.

Dodao je kako je u toku sastanak između ministarstava koja razrađuju detalje dostave te vakcine te da je cijena jedne doze 10 dolara.

“Entitetska ministarstva su utvrdila prioritetne grupe - zdravstveni radnici, stanovništvo starije od 65 godina i osoblje ustanova za smješraj starijih lica. Za sve prioritetne grupe vakcine će biti besplatne", rekao je Tegeltija.

Dnevni red

Zahtjev su podnijeli zastupnici Naše stranke, Socijaldemokratske partije (SDP) i Nezavisnog bloka (NB) zbog toga što, kako su naveli, ovaj saziv Vijeća ministara BiH, po broju predloženih zakona i održanih sjednica, ima najlošiju ocjenu u regionu.

Podsjećaju, također, i da gotovo ništa nije urađeno na ispunjavanju 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u Evropskoj uniji te navode da bi BiH ovim tempom trebalo još najmanje deset godina da joj EU odobri kandidatski status.

Ocjenjuju da je broj zakona koji je ovaj saziv Vijeća ministara BiH uputio u parlamentarnu proceduru mizeran, da se izbjegava donošenje ključnih reformskih dokumenata, zbog čega je BiH na meti stalnih kritika iz Bruxellesa, javlja BHRT.

Poslanici Srpske demokratske stranke (SDS), Partije demokratskog progresa (PDP), SDP-a, Demokratske fronte (DF), Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA) i NB-a tražili su i razmatranje zahtjeva za smjenu zamjenika ministra civilnih poslova BiH Siniše Ilića zbog, kako navode, nezakonitog organiziranja igara na sreću.

Poslanici će razmatrati i prijedlog izmjena Izbornog zakona kojim se predlaže uvođenje instituta “mirovanja parlamentarnog mandata” koje podrazumijeva pravo poslanika da, pod određenim okolnostima, stavi mandat u mirovanje i da ga do njegovog isteka ponovo aktivira.

Poslanici Kluba SDP-a BiH predložili su i na dnevni red današnje sjednice uvršteno je i razmatranje amandmana na Ustav BiH kojima bi se ojačale državne institucije i u pitanju je “aprilski paket”.

Amandmanima se, između ostaloga, predviđa jačanje kapaciteta državnog Parlamenta te bi se broj poslanika u Predstavničkom domu sa sadašnja 42 uvećao na 87. U Domu naroda, umjesto 15 delegata, bio bi 21. Amandmani predviđaju i uvođenje predsjednika Bosne i Hercegovine, kao i funkciju premijera države.

Na dnevnom redu je i Informacija Centralne izborne komisije BiH o pokušajima izbornih prevara putem glasanja poštom izvan Bosne i Hercegovine te o preduzetim mjerama i planu daljnjih mjera za sprečavanje izbornih prevara, kao i Informacija o stanju u oblasti migracija.

Poslanici bi se trebali izjasniti i o nekoliko poslaničkih inicijativa od kojih se neke odnose na usvajanja teksta himne BiH, imenovanje Privremene komisije za izradu zakona o državnoj imovini, a jednom od njih bit će upućen zahtjev prema Ministarstvu civilnih poslova da započne direktne pregovore o nabavci vakcina protiv Covida-19.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...