REAKCIJA FARMACEUTSKOG FAKULTETA: Odlučeno šta će biti sa profesoricom koja je studente nazivala kerovima...

Komunikacija između doc. dr. Edise Trumić i studenata koji su slušali nastavu, nije uspostavljena na odgovarajući način, čak je bilo i slučajeva vrijeđanja koji ne trebaju biti zastupljeni u akademskoj zajednici, navedeno je u odluci uprave Fakulteta.

  • Društvo

  • 12. Jan. 2021  12. Jan. 2021

  • 4

Priča koju je "Oslobođenje" objavilo nakon što su im se obratili studenti završne godine Farmaceutskog fakulteta u Sarajevu, dobila je svoj epilog.

Objavili su snimak na kojem se, prema riječima studenata, čuje glas profesorice Edise Trumić koja, govoreći o studentima, primjenjuje nimalo primjerene izraze i riječi koje su zabilježene na audiosnimku, jer je, prema njihovim riječima, profesorica zaboravila isključiti mikrofon u pauzi predavanja. Cijeli snimak predavanja, uključujući i sporni dio, nastao na pauzi, snimljen je na Google meet platformi.

Međutim, uprkos tome, profesorica je tvrdila da nije upotijebila termin "kerovi", što se moglo čuti na snimku.

- Ne znam kako je nastao taj snimak. Ja sam to malo grublje prekinula i nastavila predavanje. Šta je bilo u pauzi, kada je trebao biti isključen mikrofon? Ja sam isključila svoj mikrofon, ali kako i asistent snima, onda se to, vjerovatno, čulo iz te susjedne sobe šta sam ja privatno pričala - kazala je ranije profesorica Trumić.

Kasnije je tvrdila da uopće nije ona na spornom snimku, a pisanje "Oslobođenja" potvrdio je i Farmaceutski fakultet, koji je donio konačnu odluku o angažmanu profesorice u ovoj visokoškolskoj ustanovi.

- Poštovani, s obzirom na to da se u javnosti pojavio snimak o kojem se pisalo o nemilom događaju na Farmaceutskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, obavještavamo vas o sljedećem. S obzirom na to da smo zbog iznenadne bolesti naše drage doc. dr. Selme Škrbo bili primorani u vrlo kratkom vremenskom periodu osigurati odvijanje procesa nastave iz nastavnog predmeta Klinička farmacija, pristupili smo rješavanju problema na najjednostavniji mogući način, a to je angažman nastavnika s drugih visokoškolskih ustanova u Bosni i Hercegovini. Pomoć smo zatražili od Univerziteta u Tuzli, i to s Farmaceutskog fakulteta. Naše zahtjeve su na ovom univerzitetu uvažili, na što smo im neizmjerno zahvalni. Na prijedlog Farmaceutskog fakulteta, Senat UNSA-e je odobrio angažman doc. dr. Edise Trumić kao vanjske saradnice kako bi se nadomjestila kolegica koja je na bolovanju. Međutim, komunikacija između doc. dr. Edise Trumić i studenata koji su slušali nastavu, nije uspostavljena na odgovarajući način, čak je bilo i slučajeva vrijeđanja, koji ne trebaju biti zastupljeni u akademskoj zajednici. Nakon sastanka koji smo u ponedjeljak održali sa studentima i s nastavnicom, donijeli smo odluku da se raskida ugovor o daljnjem angažmanu doc. dr. Edise Trumić po pitanju izvođenja nastave na Fakultetu. Ne odobravamo i osuđujemo neprimjereno ponašanje nastavnika koji trebaju kao članovi akademske zajednice zastupati visoke standarde komunikacije i biti svijetli primjer najboljem dijelu našeg društva, odnosno našim studentima kako se ponašati u svim društvenim procesima. U potpunosti dajemo podršku našim studentima u načelu poštivanja njihovog integriteta i dostojanstva. Nastavno osoblje Farmaceutskog fakulteta UNSA-e daje značajan doprinos u izgradnji ličnosti naših studenata te svojim radom doprinose razvijanju moralnih principa, kulture, akademskog odnosa studenata i profesora te u teškom periodu pandemije intenzivira ove vrijednosti. Iskreno se nadamo da se neće više nikada desiti ovakav slučaj niti na jednoj oraganizacionoj jedinici - stoji u odluci uprave Farmaceutskog fakulteta.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...