MINISTARSTVO FINANSIJA ODBACILO SVE NAVODE: “Sredstva za migrante ne idu preko nas, legalne migracije su isključiva nadležnost Ministarstva sigurnosti BiH i...”

Sredstva planirana budžetom troše se u skladu sa zakonom, dodaju, dok tokove novca međunarodnih institucija Ministarstvo finansija i trezora BiH ne može pratiti mimo svojih nadležnosti.

  • Društvo

  • 14. Jan. 2021  14. Jan. 2021

  • 1

Iz Ministarstva finansija Bosne i Hercegovine oglasili su se povodom posljednjih izvjava zvaničnika Međunarodne organizacija za migracije (IOM). "Nakon niza izvještaja dužnosnika Međunarodne organizacije za migracije (IOM) te novinarskih upita u vezi s navodima da su milioni eura doznačeni za rješavanje migrantske krize, Ministarstvo finansija i trezora BiH obavještava javnost da novac za ovu namjenu nije uplaćivan na jedinstveni račun trezora BiH", kažu iz ovog ministarstva.

Netačni su i navodi da se Ministarstvu finansija i trezora BiH dostavljaju finansijski izvještaji iz IOM-a o utrošku tih sredstava, jer su ilegalne migracije isključiva nadležnost Ministarstva sigurnosti BiH i svi kontakti se završavaju u tom ministarstvu, koje priprema izvještaje za sjednice Vijeća ministara BiH, kažu oni dalje.

"Podsjećamo da sve institucije BiH imaju obvezu da posluju u skladu sa Zakonom o finansiranju institucija BiH te da dostavljaju informacije za izvještaje o izvršenju budžeta, koje, nakon što ih usvoje Vijeće ministara, Predsjedništvo i Parlamentarna skupština BiH, redovno objavljujemo na web-stranici Ministarstva finansija i trezora BiH (www.mft.gov.ba). Svi rashodi obuhvaćeni budžetom i drugim aktivnostima utemeljenim na zakonima, transparentni su i dostupni domaćoj i međunarodnoj javnosti, a detaljni opisi i način trošenja javnog novca nalaze se na web-stranici Ministarstva i kroz projekt 'Budžet za građane'", navode oni.

Sredstva planirana budžetom troše se u skladu sa zakonom, dodaju, dok tokove novca međunarodnih institucija Ministarstvo finansija i trezora BiH ne može pratiti mimo svojih nadležnosti.

"Sva zaduženja koja odlukama Vijeća ministara budu dostavljena Ministarstvu finansija i trezora BiH, bit će realizirana u skladu sa zakonom i važećim propisima. Ministarstvo finansija i trezora BiH ima bazu podataka kroz Forum za koordinaciju donatora (DCF) kojem članice ovog foruma dostavljaju godišnje izvještaje i gdje je IOM obuhvaćen kao implementator kroz pojedine projekte Evropske unije i Organizacije Ujedinjenih naroda, a verificirani podaci o tome dostupni su na www.donormaping.com", zaključili su iz Ministarstva finansija BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...