AMERIKA NA NOGAMA: Sjeverna Koreja otkrila "najmoćnije oružje na svijetu", nova balistička raketa lansira se sa podmornice...

Sjeverna Koreja je na vojnoj paradi u četvrtak navečer predstavila, kako se čini, novu balističku raketu koja se lansira sa podmornice (SLBM), izvijestili su državni mediji, prenosi "Al Jazeera English".

  • Svijet

  • 15. Jan. 2021  15. Jan. 2021

  • 1

Ovim je označen završetak političkog kongresa na kojem je čelnik Kim Jong-un priznao ozbiljne propuste, ali je obeća da će ojačati vojnu moć zemlje.

Odjeven u crni kožni kaput, rukavice i krzneni šešir, Kim se smiješio i mahao gledajući paradu na osvijetljenom trgu Kim Il Sung.

“Najmoćnije oružje na svijetu, balističke rakete koje se lansiraju s podmornice, ulazile su na trg jedna za drugom, snažno demonstrirajući moć revolucionarnih oružanih snaga”, javila je državna agencija KCNA.

Nove rakete

Na fotografijama koje su objavili državni mediji vide se SLBM rakete nazvane Pukguksong-5, koje potencijalno predstavljaju nadogradnju nad raketama Pukguksong-4 koje su predstavljene na većoj vojnoj paradi u oktobru.

“Nova raketa definitivno djeluje veće”, rekao je na Twitteru Michael Duitsman, istraživač s kalifornijskog Centra za neprofitne studije (CNS).

Ankit Panda, viši saradnik u programu nuklearne politike u Fondaciji za međunarodni mir "Carnegie", rekao je da je parada, također, predstavila “novu, ranije neviđenu balističku raketu kratkog dometa”.

Prema pisanju KCNA-a, izložene su i rakete sa „moćnom udarnom sposobnošću za potpuno uništavanje neprijatelja na preventivan način izvan teritorije“.

Korišteni izraz sugeriše da oružje ima domet izvan Korejskog poluostrva i moglo bi doseći barem Japan.

Za razliku od oktobarske parade, na ovoj nisu prikazane najveće interkontinentalne balističke rakete, za koje se vjeruje da mogu baciti nuklearnu bojevu glavu bilo gdje u Sjedinjenim Američkim Državama.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...