"SB" PATROLA: Njemačka donirala 50 ventilatora i 10.000 puls-oksimetara bolnicama u BiH (FOTO)

Ovu donaciju obezbijedila je Vlada Savezne Republike Njemačke, a relizirana je uz pomoć provjerenog prijatelja BiH Svjetske zdravstvene organizacije – Ureda za Bosnu i Hercegovinu.

  • Društvo

  • 15. Jan. 2021  15. Jan. 2021

  • 0

U Sarajevu je danas ministrica civilnih poslova Ankica Gudeljević preuzela donaciju Vlade Savezne Republike Njemačke namijenjenu građanima BiH. Riječ je o medicinskoj opremi ukupne vrijednosti 530.300 eura. Donacija se sastoji od 10.000 pulsnih oksimetara i 50 ventilatora. Radi se o iznimno važnoj medicinskoj opremi za dijagnosticiranje i liječenje oboljelih od Covida-19.

Ovu donaciju obezbijedila je Vlada Savezne Republike Njemačke, a relizirana je uz pomoć provjerenog prijatelja BiH Svjetske zdravstvene organizacije – Ureda za Bosnu i Hercegovinu.

Medicinska oprema iz ove donacije bit će podijeljena nadležnim zdravstvenim institucijama Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko distrikta BiH u skladu s Odlukom o principima raspodjele međunarodne pomoći za zaštitu i spašavanje koju je donijelo Vijeće ministara BiH.

Prema prijedlogu Federalnog ministarstva zdravstva, donacijom će biti obuhvaćena sva kantonalna ministarstava zdravstva, a Republički štab za vanredne situacije Vlade Republike Srpske donio je zaključak da se medicinska oprema dodijeli javnim zdravstvenim ustanovama Republike Srpske. Krajnji korisnik ove opreme u Brčko distriktu bit će JZU „Zdravstveni centar Brčko“.

Primopredaji donacije prisustvovali su: ambasadorica Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini, njena ekselencija Margret Uebber, ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević, dr. Goran Čerkez u ime Kriznog štaba, Vlado Miovčić, rukovodilac Regionalnog centra Istočno Sarajevo, i dr. Boris Rebac, predstavnik Ureda Svjetske zdravstvene organizacije za BiH.

U svom obraćanju ministrica Gudeljević je, pored riječi pohvale, istaknula da je ovu donaciju osigurala „naša prijateljska Vlada Savezne Republike Njemačke, a relizirana je posredstvom partnera - Svjetske zdravstvene organizacije – Ureda za Bosnu i Hercegovinu, koja, također, svakodnevno brine o stanovništvu naše države“. Dodala je, na kraju:

„Svakodnevno sam izložena upitima hoćemo li dobiti bilo koju vrstu podrške za smanjenje rizika od širenja korone i danas mi je drago što stojim pred svima vama i preuzimam pomoć koja je značajan aspekt naše zajedničke borbe. Nijedna zemlja ne može sama podnijeti teret ove borbe pa tako ni BiH i time je ovaj današnji događaj još značajniji, jer nam poručuje da nismo sami", saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...