PROFESOR NERZUK ĆURAK ZA BEOGRADSKI "DANAS": "Bidenova ekipa mogla bi ojačati poziciju BiH, ali bit će teško zato što politički akteri u BiH i regiji..."

"...ustvari ne žele da vide BiH kao dio transatlantske zajednice."

  • Politika

  • 15. Jan. 2021  15. Jan. 2021

  • 6

"Ako sve u Sjedinjenim Američkim Državama prođe dobro i ako izabrani predsjednik Joe Biden preuzme bez problema dužnost predsjednika, očekujem da će vanjska politika Washingtona doživjeti značajne promjene, a da, što se tiče naše regije, baš tu možemo očekivati jednu novu američku doktrinu, što nije teško imajući u vidu da Donald Trump nije imao nikakvu vanjskopolitičku doktrinu kada je u pitanju Balkan", rekao je za beogradski "Danas" Nerzuk Ćurak, profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

Kako dodaje, „o tome svjedoči i sam famozni sporazum između Kosova i Srbije koji je pokazao Trumpovo elementarno neznanje o ovoj regiji“. On kaže i da Biden imenuje tim koji jako dobro poznaje Balkan te stoga, kako kaže, „očekuje da u nekoj intenzivnijoj saradnji između EU i SAD-a ovaj region svijeta pokuša da se u naredne četiri godine u nekoj mjeri ugura na tračicu transatlantskog svijeta“.

S druge strane, ističe, ne treba sada očekivati, kao što to mnogi optimisti bez pokrića očekuju, da će ovdje Amerika intervenisati, recimo, intenzitetom kakvim je intervenisala kada je kreirala Mirovni sporazum za BiH, prenosi "Danas".

„Mnogo toga zavisi od samih domaćih aktera. Bit će teško zato što politički akteri u BiH i regiji, ustvari, ne žele da vide BiH kao dio transatlantske zajednice. Tako da će debata o državnom razvoju i dalje dominirati, i dalje ćemo biti opterećeni pitanjima za i protiv, što malo usložnjava američku poziciju.“

Ćurak, inače dugogodišnji novinar i mirovni aktivista, ukazuje da ga posebno raduju neka imenovanja ljudi u Bidenovoj administraciji.

„Recimo, ako bude potvrđena kandidatura Samanthe Power za direktoricu USAID-a, to će biti velika stvar, jer mislim da bi to bilo značajno sa stanovišta onoga što ja smatram našim najvećim problemom - jedna institucionalna kultura poricanja i odbijanja suočavanja sa zločinima, prije svega sa zločinom genocida." Imajući u vidu historiju Samanthe Power, Ćurak je uvjeren da bi se mogli graditi „neki uvjeti da konačno počne ozbiljna debata o tom pitanju, koja, ustvari, sprečava politički i ekonomski razvoj BiH“. "Negdje se nadam", ističe, "da bi nova kadrovska vanjskopolitička ekipa Bidena mogla ojačati u nekoj mjeri poziciju BiH".

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...