NOVI SKANDAL NA POMOLU: Pokrenuta istraga protiv bivšeg francuskog predsjednika, primio je milione eura iz Rusije?

Francusko finansijsko državno tužilaštvo (PNF) pokrenulo je istragu o zloupotrebi položaja u sklopu konsultantskih aktivnosti bivšeg francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja u Rusiji, doznaje se u petak od izvora bliskih istrazi.

  • Svijet

  • 15. Jan. 2021  15. Jan. 2021

  • 1

PNF je potvrdio za agenciju France-Presse da je pokrenuo istragu o zloupotrebi položaja, ali i zbog kriminala i prekršaja.

Portal "Mediapart" prenosi da se time od ljeta 2020. bavi antikorupcijski sud, nakon izvještaja finansijske obavještajne službe "Tracfin" da je Sarkozyja plaćalo rusko osiguravajuće društvo "Reso Garantia", koje kontrolišu dvojica ruskih milijardera Sergej i Nikolaj Sarkisov. 

"Sud pokušava provjeriti je li bivši šef države djelovao kao savjetnik, što bi bilo savršeno legalno ili se bavio potencijalno kriminalnim lobiranjem u ime ruskih oligarha", piše portal.

U nekoliko godina tri miliona eura

Ugovor zaključen 2019. odnosi se na nekoliko godina i iznos od tri miliona eura. Nicolas Sarkozy je već početkom 2020. primio uplatu od 500.000 po tom ugovoru, dodaje "Mediapart".

"Reso Garantia", utemeljeno 1991., jedno je od glavnih osiguravajućih društava u Rusiji, specijalizirano za automobilsko osiguranje s više od 34.000 agenata i 11 miliona klijenata.

Francuska osiguravajuća kuća "AXA" je 2007. zaključila ugovor s dioničarima kuće "Reso Garantia" o kupovini udjela od 36,7 posto u toj kompaniji za oko 810 miliona eura. 

"Mediapart" prenosi da je "AXA" važan klijent advokatskog ureda "Realyze", koji je 1987. sa partnerima osnovao Nicolas Sarkozy.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...