DODIKOV SAVJETNIK OTKRIO KAKVA PANIKA TRENUTNO VLADA U RS-u: "Ujedinjuju se snage koje smatraju da Republika Srpska ne treba postojati"

Očigledno je da je pred Republikom Srpskom novi talas pritisaka i da se nalazimo u periodu kad se ujedinjuju sve one snage koje smatraju da Republika Srpska ne treba da postoji, kaže za ruski "Sputnjik" Radovan Kovačević, savjetnik Milorada Dodika za unutrašnja politička pitanja i portparol SNSD-a.

  • Mini market

  • 15. Jan. 2021  16. Jan. 2021

  • 8

Republika Srpska je, kaže Kovačević, "međunarodno potvrđena međunarodnim mirovnim sporazuma 1995. godine u Dejtonu".

- Dakle, ustavna struktura BiH, samim tim i status Srpske, može se mijenjati isključivo dogovorom suverenih faktora u BiH - Republike Srpske, Federacije i tri konstitutivna naroda, ili novim dogovorom na međunarodnom nivou", rekao je Kovačević

Kovačević kaže da je i u američkom Kongresu bilo riječi o planu za ukidanje RS, i da su ljudi koji su o tome govorili kao o planu Bidenove administracije bošnjački lobisti, koji su, kako kaže, na platnom spisku bošnjačkog političkog Sarajeva.

- Ipak, vjerujemo da SAD neće imati Zapadni Balkan kao jedan od prioriteta u narednom periodu, pa ni BiH. Da li će se baviti pojačano BiH - sigurno hoće. Ali da će baš biti spremni da se vojno angažuju, za to ne postoji nikakav razlog - rekao je Kovačević.

Kovačević takođe kaže da RS ni na koji način ne krši zakon niti Ustav BiH, već je, kako on kaže, "zaštitnik dejtonske mirovne strukture u BiH".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...