POSLAO MU BRAT XI: Milion doza kineske vakcine stiglo u Srbiju, Vučić hvalio samog sebe, ali nije siguran da će zavrnuti rukav

Konkretno, rekao je da će za desetak dana najvjerovatnije primiti kinesku vakcinu, što ne znači da hoće.

  • Regija

  • 16. Jan. 2021  16. Jan. 2021

  • 1

Milion doza vakcine kineske kompanije "Sinofarm" stiglo je danas u Srbiju, a avion koji je dopremio vakcine, na beogradskom aerodromu dočekao je predsjednik te države Aleksandar Vučić.

"Srbija je prva zemlja u Evropi koja je dobila ovako veliku isporuku vakcina iz Kine", rekao je predsjednik Vučić u obraćanju za kineske medije.

"Sa milion doza vakcinisat ćemo 500.000 ljudi, što je veliki obrat u borbi s epidemijom. Kada budemo dali sve ove vakcine, biće spasene hiljade života, i to je naš posao, da spasavamo živote", rekao je Vučić, prenose agencije.

Predsjednik Srbije rekao je u izjavi da će za desetak dana najvjerovatnije i sam primiti kinesku vakcinu.

Vučić je objasnio i da je znao, jer ima dovoljno iskustva, da se ne mogu osloniti samo na jedan sistem dopremanja vakcina, poput COVAX-a, iako su za taj sistem dali 4,5 miliona dolara i uplatili još dva miliona eura za razvoj vakcine.

On je dodao da Srbija još nije dobila nijednu vakcinu preko COVAX-a, već da su sve vakcine koje su stigle u zemlju rezultat bilateralnih dogovora - s Amerikancima za "Pfizer", s Rusima za "Sputnjik V" i s Kinezima.

"Onda ćemo dobiti 'AstraZeneca' vakcinu. To pokazuje sposobnost srpskog političkog liderstva. Dokaz je da ne strahujemo da pokazujemo veliko prijateljstvo s Kinom, koje ne krijem nigdje, već se time ponosim i uložiću još napora da ga dalje izgrađujemo", zaključio je on u izjavi.

Vučić je istaknuo kako je Srbija postigla velik uspjeh s obzirom na to da u zemljama regiona niko nema ovoliku količinu vakcina, a neke još nisu dobile nijednu vakcinu. Hvalite me, usta moja, rekao bi neko.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...