ČOVIĆ NE PRESTAJE SA PRITISKOM NA CIK: "Zbog Mostara moraju odstupiti i odgovarati za kriminalne radnje!"

Gradski odbor HDZ-a BiH Mostar traži od Centralne izborne komisije da odstupi i odgovara za "kriminalne radnje tijekom izbornog procesa u Mostaru", koje su omogućili.

  • Politika

  • 16. Jan. 2021  16. Jan. 2021

  • 8

“Svi javni istupi glavnih organizatora kriminalne krađe izbora u Mostaru ne mogu sakriti njihovu odgovornost što je integritet izbornog procesa duboko kompromitiran i da stanovnici Mostara ni 27 dana poslije održavanja izbora ne znaju rezultate izbora i zašto se njihova izborna volja ne poštuje", navodi se u saopćenju GO HDZ-a BiH Mostar.

U mostarskom odboru HDZ-a BiH smatraju da ključnu odgovornost u narušavanju integriteta ovog izbornog ciklusa ima CIK.

- Predsjednik CIK-a BiH pokušava 'pilatovskim' pranjem ruku i prebacivanjem odgovornosti na administrativni dio i biračke odbore skrenuti pozornost s propusta i odgovornosti koju ova institucija ima - ističu u saopćenju za javnost. 

Predsjednik CIK-a BiH Željko Bakalar ima obvezu da izvijesti nadležne institucije ukoliko uoči nepravilnosti u izbornom procesu i poduzme sve radnje da ih otkloni, "a ne da te nepravilnosti potiče i štiti", navodi GO HDZ-a u saopćenju.

Zbog toga je, smatraju u HDZ-u, njegova odgovornost najveća, ali očito zbog načina na koji je došao u ovu instituciju i na njezino rukovodeće mjesto, misli da je iznad zakona, umjesto da odgovara zbog propusta za koje je direktno odgovoran.

- Onaj tko je duboko narušio izborni proces, ne može postati spasitelj istoga, a upravo to nezakoniti predsjednik CIK-a BiH i pokušava prikrivanjem svih kriminalnih radnji onih koji su sebi dopisivali glasove i krali volju i demokratsko pravo svim stanovnicima Mostara - ističe se u saopćenju GO HDZ-a BiH Mostar, koji poziva “dotičnog gospodina, nelegalnog predsjednika CIK-a BiH i aktuelne članove da podnesu neopozive ostavke i prestanu prikrivati teška kaznena djela”.

Iz GO HDZ-a BiH Mostara podsjećaju da su nekoliko dana prije održavanja izbora u Mostaru upozoravali na organizirane radnje i planove, a nakon održavanja izbora tražili od svih nadležnih institucija da zaštite izborni proces i volju birača.

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...