SPODOBE KOJE OKRUŽUJU MILORADA: Jedan od njih je i Mile Radišić Klen, moralna nakaza od koje zaziru svi, uključujući i samog Dodika

“Dr” Mile Radišić, poznatiji kao Klen; Naravno, ne ističe se po poštenju, empatiji, čovjekoljublju. 

  • Politika

  • 16. Jan. 2021  16. Jan. 2021

  • 5

Piše: Slobodan Vasković

Milorad Dodik se, u proteklih petnaest godina, koliko se u kontinuitetu nalaz na vlasti, svojski trudio da se okružio najgorim ljudskim talogom. 

U plejadi spodoba oko njega, moralno najizopačeniji su njegovi kumovi. 

Dovoljno je samo navesti njihova imena, pa da se svakom normalnom čovjeku digne kosa na glav od užasa: “dr” Mile Radišić, Budo Stanković, Ranko Škrbić, Veljko Vukelić

Sreća u nesreći je što je Dodik u posljednje vrijeme odustao od kumovanja; Ko zna kakve bi još protuve navukao na grbaču ionako satrvenih građana Republike Srpske.

Od pobrojanih, posebno se ističe jedan kum - “dr” Mile Radišić, ponzatiji kao Klen; Naravno, ne ističe se po poštenju, empatiji, čovjekoljublju. 

Upravo suprotno, radi se o moralnoj nakazi od koje su u posljednje vrijeme počeli da zaziru svi, uključujući i samog Dodika.

Da će se razviti u pravi društveni kancer, moglo se zaključiti u najranijem periodu života “dr” Mileta Radišića Klena. 

To su, prije svih, mogli zaključiti stanovnici sela Bjelaj, opština Bosanski Petrovac, gdje je dotični započeo svoju štetočinsku karijeru. Upravo su mu njegov vršnjaci iz sela Bjelaj dali nadimak Klen. 

Tvorcu nadimka treba čestitati, jer ne postoje bolji način da se kroz samo četiri slova opiše kako mentalni sklop, tako i fizionomija, pomenute bitange.

Ovdje treba reći da se taj nadimak obično daje intelektualno limitiranim licima, što “dr” Mile Klen Radišić svakako jeste. 

Štaviše, pomenuti se čak uklapa i u biološke karakteristike ribe klen: „Klen je slatkovodna riba, koja ima izduženo i snažno tijelo, sa krupnom glavom i većim ustima kojima usisava hranu“. 

Postoji samo jedno odstupanje od navedenog opisa: “dr” Mile Radišić Klen se pokazao kao riba koja dobro pliva u svim mutnim vodama, bilo slatkovodnim, bilo morskim. 

Što se tiče hrane, ne treba posebno naglašavati da probavni sistem narečenog jedino dobro vari novac otet od građana Republike Srpske.

Po dolasku u Banjaluku, tada samo Mile Radišić Klen, bez titule “dr”, započeo je svoju profesionalnu karijeru i to kao lični vozač Branislava Lolića, tadašnjeg funkcionera Srpske demokratske stranke. 

U paketu sa Lolićem, Mile Radišić Klen se „odvezao“ u Srpski narodni savez, politički subjekat koji je osnovala Biljana Plavšić nakon razlaza sa Srpskom demokratskom strankom. 

Uvidjevši da je život vozača težak, Mile Radišić Klen se odlučio na kupovinu fakultetske diplome. Nagrada za „uloženi“ trud i “diplomski” rad je ubrzo došla, jer je od svog kuma Dodika instalisan na mjesto direktora JP “Lutrija Republike Srpske”. 

U toj bari Mile Radišić Klen je „plivao“ u periodu od 1998. do 2000. godine. 

Već tada Klen je pokazao da mutne lutrijske vode predstavljaju njegovo prirodno prebivalište, jer je u samo dvije godine uspio da izvuče nekoliko miliona konvertibilnih maraka iz tog preduzeća. 

Pola za sebe, pola za kuma Dodika, podrazumijeva se. Nakon što su građani Kuma liferovali sa vlasti 2000. godine, Mile Radišić Klen je liferovan iz mutnih lutrijskih voda. 

Boravak na „suvom“ Mile Radišić Klen je iskoristio da poradi na svom akademskom statusu: Ekspresno je magistrirao, a još brže doktorirao na samo njemu, i nekolicini probranih, znanom univerzitetu, čije ime vjerovatno ne znaju ni oni navesti. 

Doduše, teško je zapamtiti naziv: „Slavenski humanitarni univerzitet, Međunarodne akademije humanitarnih i prirodnih nauka kneževa Ščerbatovih, ispostava u Novom Sadu“. 

Ovdje je potrebno pobrojati i Klenove kolege sa postdiplomskih studija: Tihomir Gligorić, Ostoja Kremenović, (pokojni) Miroslav Mikeš i broji drugi.

Navedeni su bili podjednako uspješni postdiplomci, pa su se svi okitili zvanjem doktor nauka. 

Da Mile Radišić Klen sa ponosom ističe svoju, teško stečenu, titulu „dr“, najbolje oslikava stranica 2. presude Okružnog suda u Banjaluci broj 11 0 K 004381 10 K 2 od 08.11.2013. godine, na kojoj je navedeno da je optuženi Mile Radišić po zanimanju doktor finansijskog prava.

Svoj “doktorski” rad odštampao je kao knjigu i dijelio poznanicima: Tako je došao do jednog ekonomiste (stvarnog), dao mu knjigu i rekao: “Evo ti, pročitaj moj rad”.

“Pročitaj ga, prvo, Mile ti”, odgovorio je poznanik.

Ostvarivši se kao akademski građanin, “dr” Klen je odlučio da se prepusti vodama privatnog biznisa. Osnovao je firmu „Grand Trade“. To nije bilo dovoljno, pa je ubrzo došao na ideju da otkupi akcije preduzeća „Medicinska elektronika“. 

Njegov cilj je, naravno, bio dokopati se atraktivnog zemljišta u centru Banjaluke. Tadašnja cijena akcija „Medicinske elektronike“, očigledno, nije odgovarala Klenu, zbog čega se isti odlučio na malverzaciju sa akcijama tog preduzeća. Na kraju “akcionog plana”, za akcije tog preduzeća inkasirao je tričavih cca 180.000 KM, čime se dočepao gradskog građevinskog zemljišta vrijednog nekoliko miliona konvertibilnih maraka. 

Partneri u tom poduhvatu su mu bili Željko Katalina, Nikica Bajić i još nekolicina drugara. Na njegovu nesreću, Nikica Bajić je propjevao, a ta pjesma je “dr” Mileta Radišića Klena koštala trogodišnje robije.

O kakvom klenu se radi dosta govori i podatak da je on u toku krivičnog postupka pokušao da podmiti predsjednicu sudskog vijeća Vesnu Stanković Ćosović, preko jednog od sudija Okružnog suda u Banjaluci. 

Taj pokušaj se završio tako što je Ćosovićka iz kancelarije izbacila kolegu sudiju, koji joj je došao sa prijedlogom da podijele 50.000 KM, koje je on već bio preuzeo od Klena. 

Već sam pisao da je u toku gotovo trogodišnje robije, najbliži zatvorski prijatelj “dr” Mileta Radišića Klena bio “dr” Goran Osnovac Selak. 

Iako bi svako normalan pomislio da se radi o prijateljima koji dijele istu zatvorsku ćeliju, to tada nije bio slučaj. 

U ćeliji je bio samo Klen i to samo noću. Sa druge strane ćelijske brave sjedio je Osnovac. 

Nema sumnje da ovaj dvojac odmah našao zajednički jezik, kao i da ih je, bez dileme, sprijateljila ljubav prema nauci. 

Upućeni tvrde da je Osnovac, takođe “doktor” pravnih nauka, godinama vapio za još jednim “doktorom” pravnih nauka, unutar zidina KPZ-a Tunjice. 

Želja mu se konačno ispunila u novembru 2015. godine, kada je Klen, nakon dugog bjegstva, sproveden u KPZ Tunjice na izdržavanje trogodišnje kazne zatvora.

O postrobijaškim danima "dr" Mile Radišića Klena narednih dana slijedi nastavak.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...