VEZA NA TESTU: Provjerite u 6 koraka trebate li otići ili ostati

Pri pomisli na prekid vagate, lovite se za sretne trenutke i bojite se da ćete pogriješiti - možda je vrijeme da provjerite vezu prema formuli psihologinje Beverley Stone.

  • Žena

  • 16. Jan. 2021  18. Jan. 2021

  • 0

Psihologinja i bračna terapeutkinja Beverley Stone tvrdi da je, uz preljubu, mnogo drugih razloga zbog kojih veza može zapasti u krizu te završiti krahom, koji često doživljavamo kao vlastiti neuspjeh. Okidač za ženino nezadovoljstvo može biti njezin biološki sat jer se, kad bi trebala postati majka, pita hoće li možda naići neko bolji od aktualnog partnera. 

Opstanak veze je upitan i ako se ne osjećate dobro, nesretni ste i prazni, a partner vam ruši samopouzdanje. Ako je vaša veza turbulentna, zapitajte se je li partner onaj pravi ili je samo naišao u pravom trenutku. Da biste znali na čemu ste, provjerite svoju vezu prema formuli Beverley Stone od šest ključnih koraka.

1. Budite što jeste, a ne šta drugi žele

Često ne govorite šta mislite jer znate da se njoj ili njemu neće svidjeti, a radi mira u kući pravite i što ne želite. To potkopava sreću i ruši samopouzdanje. Kako biste otkrili ima li vaša veza potencijala, pokušajte s novim modelom ponašanja. Jedno drugom recite što vas muči. Ako se samo vi trudite poboljšati vezu, možda je vrijeme da iz nje odete.

2. Ne brinite se o tome šta drugi misle

Bez obzira na to šta drugi misle ili govore, vi odlučujete o sebi. Tuđe mišljenje možete uzeti u obzir eventualno kao zanimljivu tačku gledišta. Tako ćete razbiti paralizirajuće strahove koji se bude kad razmišljate o vašoj trenutnoj situaciji. Sagledate li probleme mirno i s više logike, znatno ćete ih lakše riješiti.

3. Ukrotite podvojenu ličnost

Kad ste pred teškim odlukama, u vama se sukobljavaju dva unutrašnja glasa. S jedne je strane samouvjeren, pozitivan, odlučan i spreman na rizik, a s druge je glas opreza koji upozorava da ćete možda pogriješiti. Nakon što se glas opreza obrati glasu samopouzdanja, zapišite sve pozitivne i negativne misli te ćete lakše logično zaključiti.

4. Uvijek imate mogućnost izbora

Umjesto s 'ne mogu', pokušajte misli počinjati s “ne želim” i shvatit ćete kako zapravo imate mogućnost izbora. Kad vam briga o porodici ne bude samo obaveza nego nešto što ste odabrali i što zaista želite, osjećat ćete se slobodno, a ne kao zatvorenik.

5. Živite u skladu sa svojim vrijednostima

Nema posve tačna ni pogrešna odgovora na pitanje treba li u vezi ostati ili otići. Važno je da budete ono što jeste. Ne živite prema tuđim očekivanjima, standardima i sistemima vrijednosti te ne odgađajte rješavanje problema zbog toga što se bojite kako ćete pogriješiti.

6. Oprez, nema vremena za neodlučnost

Možda ste katkad razmišljali o tome šta biste učinili kad biste znali da vam ostaje još samo šest mjeseci života. Sigurno bi vam bilo jasnije šta želite te biste vjerovatno mnogo brže odlučivali. Život je prekratak, stoga učinite nešto da poboljšate vezu kojom niste zadovoljni ili je, ako vam se čini da joj nema pomoći, zamijenite novom.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...