OČEKIVANO, ALI NE BAŠ OVAKO: Veliki pad izvoza dijelova za automobile iz BiH, za 11 mjeseci 2020. iznosi...

...52 miliona KM.

  • Ekonomija

  • 17. Jan. 2021  17. Jan. 2021

  • 0

Bosanskohercegovački proizvođači komponenti za automobile zabilježili su veliki pad izvoza koji, prema raspoloživim informacijama, za 11 mjeseci 2020. iznosi 13 posto, odnosno 52 miliona KM, potvrđeno je Feni iz Vanjskotrgovinske komore BiH.

Uvoz koji se odnosi na kategoriju putničkih automobila također je pao 25 posto ili 350 miliona KM, što se može pripisati slabijoj potrošačkoj moći bh. građana, ali i psihološkom faktoru uzdržavanja od kupovine koje je svakako uticalo na potražnju. Bosanskohercegovački proizvođači komponenti za automobile strateški su opredijeljeni za izvoz, pa samim tim pad potražnje na svjetskom tržištu u velikoj mjeri utiče na domaću proizvodnju. Prema posljednjim pokazateljima o vanjskotrgovinskoj razmjeni, autoindustrija bilježi veliki pad.

Proizvodni i transportni procesi na globalnom nivou, nažalost, još uvijek nisu u punom kapacitetu. U nekim kompanijama, u Bosni i Hercegovini ali i kod najznačajnijih partnera, još nije uspostavljena proizvodnja u punom kapacitetu zbog mjera zaštite zdravlja ljudi kao i zbog pada potražnje u automobilskoj industriji na globalnom nivou. Također, treba napomenuti da je autoindustrija mnogih zemalja i prije pandemije prolazila kroz kritičan period zbog promjena trendova na tržištu kao što su elektrifikacija, e-vozila i slično.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...