NA ŠTA SU REAGIRALE SUDIJE SUDA BiH, A TUŽIOCI JOŠ NISU: Anonimne "sudije i tužioci" u otvorenom pismu izvrijeđali Ranka Debevca, nazvali ga saradnikom Mossada i tražili njegovu ostavku

Autori anonimnog pisma optužuju Debevca za veliki broj navodnih prekršaja.

  • Mini market

  • 18. Jan. 2021  18. Jan. 2021

  • 0

Pedeset sudija Suda Bosne i Hercegovine izdalo je saopćenje u povodu nedavno objavljenog "otvorenog pisma nepoznatog pošiljaoca u kojem se kao potpisnici navode sudije Suda Bosne i Hercegovine i tužioci Tužilaštva Bosne i Hercegovine", u kojem je Ranko Debevec, predsjednik Suda BiH, uz brojne optužbe, uvrede i teške kvalifikacije, pozvan da podnese ostavku na tu funkciju.

Kako piše u saopćenju sudija Suda BiH, ova institucija je "ponovo izložena pritisku anonimnih pošiljalaca izrazito malicioznih i montiranih tekstova, koji obiluju neistinitim, uvredljivim i gnusnim konstrukcijama o ličnosti i postupanju određenog broja sudija i predsjednika Suda Bosne i Hercegovine te samim tim dovode do stvaranja pritiska s ciljem urušavanja institucionalnog kapaciteta i kredibiliteta Suda Bosne i Hercegovine".

U saopćenju se dalje navodi da sudije, kao i predsjednik Suda Bosne i Hercegovine, odlučno i s gnušanjem odbacuju navode iznesene u anonimnom, tzv. "otvorenom pismu od 14. januara 2021.godine uz posebno odbacivanje svakog autorstva navedenog teksta o čemu svjedoče svojeručni potpisi u prilogu ovog saopštenja".

Sudije Suda BiH su na kraju saopćenja pozvali tužioce Tužiteljstva Bosne i Hercegovine da se izjasne jesu li potpisnici "otvorenog pisma" od 14. januara 2021.godine.

"Otvoreno pismo" aninimnih sudija i tužilaca, napisano 14. januara ove godine, danas je objavio portal "Patria" i u njemu se nepotpisani autori obraćaju Ranku Debevcu, predsjedniku Suda BiH, pozivajući ga da "odmah i bezuvjetno podnese ostavku... i vrati imunitet sudije Suda Bosne i Hercegovine, iz svih poznatih razloga s kojima je djelomično upoznat i ostatak pravosudne zajednice, kao i šira domaća javnost i međunarodne institucije u BiH".

Autori anonimnog pisma optužuju Debevca za veliki broj navodnih prekršaja, a najteže optužbe mu se upućuju zbog njegove navodne povezanosti s Osmanom Mehmedagićem Osmicom, direktorom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA),kojem se posljednjih sedmica sudi pred Sudom Bosne i Hercegovine. Debevca autori ovog pisma optužuju što je za postupajućeg sudiju u tom predmetu "automatski", dakle "nezavisno i slučajno", odredio sudiju Branka Perića.

Osmica s pravom vjeruje da će za njegovu oslobađajuću presudu biti najmanje sumnjiva, pa tako i prihvatljiva presuda koju će izreći sudija nebošnjak i nesimpatizer stranke SDA, osvjedočeni oponent i kritičar predsjednika Debevca, u javnosti omiljeni kritičar Tegeltije i njegovog lobija u VSTV-u BiH, dokazani borac za vladavinu zakona i nezavisno pravosuđe, intelektualac i gospodin, mezimac međunarodnih institucija u BiH: časni sudija Branko Perić.

Autori "otvorenog pisa", koji se predstavljaju kao "sudije i tužitelji Suda BiH i Tužiteljstva BiH" optužuju predsjednika Suda BiH Ranka Debevca, pored ostalog, i da je ucijenjen od Osmana Mehmedagića "kompromitirajućim snimcima Tvojih brojnih slučajeva tzv. 'potkivanja', kompromitirajućim snimmcima kontakata sa dokazanim saradnicima izraelske obavještajne agencije Mossad na tvojim počecima mandata predsjednika"...

Podsjetimo da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine već mjesecima vodi istragu protiv Ranka Debevca također na osnovu anonimne prijave, u kojoj je optužen za niz djela i prekršaja, pored ostalog za posjedovanje kuće u Španiji, kao i pasoša te zemlje. Također, treba podsjetiti da je postupak koji se pred Sudom BiH vodi protiv Osmana Mehmedagića i njegovog saradnika Muhameda Pekića pokrenut po optužnici Tužilaštva BiH da su, zloupotrebljavajući službeni položaj, nezakonito pribavili dokaze o pošiljaocima anononimne prijave protiv direktora OSA-e koja je prošlog ljeta upućena na više adresa pravosudnih i međunarodnih institucija u BiH.

Odnosi na relaciji Sud BiH - Tužilaštvo BiH u posljednjih nekoliko mejseci su ozbiljno poremećeni, pogotovo, kako tvrde upućeni u ta zbivanja, otkako se Ranko Debevec distancirao od Milana Tegeltije, bivšeg predsjednika VSTV-a i njegovog klana u pravosuđu, uz čiju je pomoć, prema tim izvorima, prije pet godina izabran na mjesto predsjednika Suda BiH. 

Radi kompromitacije Debevca, poslužio je i nedavno objavljeni snimak na kojem se on nalazi s Osmanom Mehmedagićem ispred jedne privatne zdravstvene ordinacije. Debevca i Memedagića, kojem se sudi na Sudu BiH te vodi istraga protiv njega u još nekoliko predmeta, pozvao je jedan zajednički poznanik, medicinski radnik blizak pravosudnim krugovima, na babine, proslavu rođenja djeteta. Njihov zajednički snimak s nadzornih kamera ispred ordinacije medijima i Tužilaštvu BiH proslijedio je, navodno, upravo "sretni otac". Najnovije anonimno "otvoreno pismo" u kojem navodne sudije i tužioci traže ostavku predsjednika Suda BiH, samo je nastavak međusobnih obračuna unutar pravosuđa i njegovih najznačajnijih institucija, u kojima se ne biraju sredstva i načini međusobnih diskvalifikacija radi eliminiranja protivnika. 

Iako su sudije Suda Bosne i Hercegovine u svom saopćenju pozvale i svoje kolege tužioce iz Tužilaštva BiH čije je ime, također, (zlo)upotrijebio pisac "otvorenog pisma" da se izjasne o njegovom sadržaju, oni to, predvođeni Gordanom Tadić, glavnom državnom tužiteljicom, još nisu učinili.

(S. B.)   

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...