U POTRAZI ZA RESPIRATORIMA IZ AFERE "SREBRENA MALINA": Samo ih sedam nije raspoređeno, ali postoji veliki problem

Respiratori, njih 93 od 100 koje je Vlada Federacije BiH nabavila posredstvom malinarske firme "Srebrena malina", raspoređeno je u zdravstvene ustanove Federacije BiH, potvrđeno je za N1 iz Federalne uprave civilne zaštite. Istovremeno, za takozvanu aferu "Respiratori" 4. januara Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv Fadila Novalića, Fahrudina Solaka, Fikreta Hodžića i Jelke Milićević.

  • Društvo

  • 18. Jan. 2021  18. Jan. 2021

  • 0

“Nakon što su Kantonalna ministarstva zdravstva iskazala potrebe za respiratore koje je nabavila Federalna uprava civilne zaštite za zdravstvene ustanove na području Federacije Bosne i Hercegovine, Federalni štab civilne zaštite donio je zaključke kojim se rapoređuje 100 (stotinu) invazivnih respiratora. Raspodjela 93 komada je izvršena u skladu sa zahtjevima zdravstvenih ustanova, dok preostali raspoloživi kontingent, za koji je, također, utvrđena raspodjela, zbog perioda praznika i organizacije rada zdravstvenih ustanova još nije isporučen”, izjavila je za N1 Sanita Alagić, pomoćnica direktora FUCZ-a.

No, do daljnjeg ti resporatori ne mogu u funkciju, jer ih nema ko verifikovati. Ugovor s firmom "Verlab" o zakonskoj verifikaciji ventilatora istekao je 26. decembra prošle godine.

“Federalna uprava civilne zaštite je uputila upit Agenciji za javne nabavke o daljnjem definisanju odredbi ugovora. U odgovoru koji smo zaprimili od Agencije za javne nabavke, jasno je iskazano da u cilju osiguranja pravilne primjene zakona u konkretnom slučaju ne postoji mogućnost produženja ugovora te da je potrebno zaključenje novog, nakon provedenog odgovarajućeg postupka”, kaže Alagić.

Trebao bi uslijediti novi postupak javne nabavke - novi tender i izbor laboratorija za mjeriteljstvo.

Sve kompletan postupak ocjene funkcionalnosti respiratora nabavljenih prije gotovo godinu dana i plaćenih novcem građana odugovlači. Za to još niko ne snosi odgovornost. I imenovani v. d. direktora FUCZ-a Mustafa Kadribegović nakon suspenzije sada optuženog Fahrudina Solaka se povukao s ove dužnosti dajući ostavku. Ko je nasljednik i ko će preuzeti kompletan posao sa sumnjivim respiratorima?

“Nakon podnesene ostavke g. Kadribegović,a Vlada Federacije BiH je ovlastila Enesa Memića da organizuje sve poslove i potpisuje sve akte iz nadležnosti direktora dok traje preventivna suspenzija direktora Fahrudina Solaka”, kazala je za N1 pomoćnica direktora FUCZ-a Sanita Alagić.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...