HEY, JOE: Lider ove države pozvao je Bidena da uči na Trumpovim neuspjesima

Južnokorejski predsjednik pozvao je administraciju izabranog predsjednika SAD-a Joea Bidena da gradi na ostvarenjima i uči iz neuspjeha Donalda Trumpa.

  • Svijet

  • 18. Jan. 2021  18. Jan. 2021

  • 0

Predsjednik Moon Jae-in žestoko je lobirao da organizuje tri Trumpova samita sa sjevernokorejskim vođom Kim Jong-unom, ali ta diplomatija je u blokadi zbog nesuglasica oko ublažavanja američkih sankcija vezanih za razoružanje Sjeverne Koreje.

Biden je optužio Trumpa da juri za spektaklom samita umjesto uvođenja značajnih ograničenja sjevernokorejskih nuklearnih sposobnosti.

Sjeverna Koreja ima historiju proba nuklearnog oružja i drugih provokacija da testira nove američke predsjednike i Kim Jong-un je u nedavno održanim političkim govorima, izgleda namijenjenim da vrše pritisak na novu Bidenovu administraciju, obećao da će pojačati svoj program nuklearnog oružja.

Južnokorejski predsjednik se trudi da održi pozitivnu atmosferu za dijalog naspram Kimovih najava da će dalje proširiti svoj nuklearni i raketni program koji prijeti azijskim saveznicima SAD-u.

Mada je Moon priznao da će Biden vjerovatno pokušati drugačiji pristup od Trumpovog, on je naglasio da bi Biden mogao da nauči nešto iz Trumpovih neuspjeha u kontaktima sa Sjevernom Korejom.

Na uglavnom virtuelnoj konferenciji za novinare u Seulu Moon je rekao da Kim i dalje ima "jasnu spremnost" da denuklearizuje zemlju ako bi Washington i Pjongjang mogli da nađu uzajamno prihvatljive korake da smanje nuklearnu prijetnju i osiguraju sigurnost Sjeverne Koreje.

Većina stručnjaka tumači Kimove najnovije izjave kao daljnji dokaz da će on zadržati svoj program naoružanja da bi osigurao opstanak svog režima.

(SB/Beta) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...