NOVI POTRES ZBOG RUSKOG PLINA: Amerikanci objavili plan o novim sankcijama za Sjeverni tok 2

Glasnogovornik američke ambasade u Berlinu rekao je za "Handelsblatt" da će Washington nastaviti da preduzima “sve neophodne i odgovarajuće korake” kako bi spriječio Sjeverni tok 2.

  • Ekonomija

  • 19. Jan. 2021  19. Jan. 2021

  • 0

Sjedinjene Američke Države obavijestile su evropske saveznike o planovima za sankcioniranje ruskog broda “Fortuna”, koji je umiješan u izgradnju plinovoda Sjeverni tok 2 od Rusije do Njemačke, prenio je u ponedjeljak njemački poslovni dnevnik "Handelsblatt".

Američka administracija rekla je zvaničnicima u Berlinu i drugim evropskim prijestolnicama da će sankcije stupiti na snagu u utorak kao dio Zakona o suprotstavljanju američkim protivnicima sankcijama (CAATSA), javlja Reuters pozivajući se na list, a prenosi Tanjug.

Rečeno je da će sankcije biti uvedene brodu koji postavlja cjevovode i njegovom vlasniku KVT-RUS-u.

Handelsblatt je citirao glasnogovornika Sjevernog toka 2 koji je rekao da je na Evropskoj uniji i vladama uključenih zemalja da zaštite kompanije od bilo kakvih sankcija.

Glasnogovornik američke ambasade u Berlinu rekao je za "Handelsblatt" da će Washington nastaviti da preduzima “sve neophodne i odgovarajuće korake” kako bi spriječio Sjeverni tok 2.

Američka vlada se nada da će Njemačka preispitati svoj stav o Sjevernom toku 2, dodao je on.

Prema podacima o praćenju brodova Refinitiv, “Fortuna” je i dalje usidrena u Baltičkom moru u blizini Rostoka u sjevernoj Njemačkoj.

Sjeverni tok 2, dizajniran da udvostruči kapacitet postojećeg podmorskog plinovoda Sjeverni tok od Rusije do Njemačke, postao je sporna tačka između Moskve i Washingtona, jer SAD želi da smanji oslanjanje Evrope na rusku energiju, podsjeća Reuters.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...