KAD VAM NEDOSTAJE ENERGIJE I NEMATE VOLJE NIZAŠTA: Ovo su koraci koji će vam pomoći da proljeće dočekate na pravi način

Tekst prenosimo sa stranice Ordinacija.vecernji.hr.

  • Zdravlje

  • 19. Jan. 2021  19. Jan. 2021

  • 0

Danas doista ne treba puno, a da se čovjek počne osjećati bezvoljno, umorno i s nikad manje energije.

Osim zbog stresa uzrokovanog pandemijom koronavirusa, na manjak energije utječu i kraći dani, hladnoća te manje druženja. Na to u svojoj knjizi “The Tiredness Cure” (“Lijek za umor”) upozorava i liječnica Sohere Roked. Ipak, prije nego se prepustite hibernaciji, morate znati da postoje načini kako podići razinu energije i ne osjećati se tako umorno cijele zime.

Energija je pod utjecajem četiri stvari: prehrane, vježbanja, stresa i stila života - pa ako želite osjećati se bolje, morate se pobrinuti da se hranite pravilno, vježbate i živite zdravo i to 70 posto svog vremena, upozorava dr. Roked. A kako to sve napraviti? Potrebno je slijediti nekoliko strategija i to sve do proljeća.

Manje stresa

"Definicija stresa je da ne nemate dovoljno energije da se nosite sa životnim zahtjevima. Stres ima golem utjecaj na vaše psihičko i fizičko zdravlje, čak utječe i na vaše gene. Konkretno, stres može skratiti telomere - završetke kromosoma koji ih čuvaju. Kada telomeri postaju prekratki, skraćuje se i vaš životni vijek. Mnogo faktora utječe na skraćivanje telomera, ali zna se da stres na njih utječe baš poput pušenja", objašnjava Roked. Smanjenje stresa znatno povećava razinu energije i pomaže vam da živite dulje. Roked napominje kako stres možete smanjiti meditacijom, smijehom, čitanjem ili pomno odabranom tjelovježbom. Također, preporučuje da svaki dan razmislite o tri stvari na kojima ste zahvalni što će vam pomoći u smanjenju razine stresa.

Jedite više proteina

"Slatkiši nikako nisu rješenje. Šećer će vam kratkoročno osigurati energiju, ali dugoročno možete se početi osjećati još umornije jer utječe na hormon oreksin. Oreksin je molekula koja utječe na mentalne procese uključujući i spavanje te osjećaj gladi. Zbog niskih razina oreksina osjećamo umor, a upravo šećer smanjuje oreksin. Znači, što više šećera jedete, to se umornije osjećate i to više žudite za šećerom. Riječ je o začaranom krugu, ali izlaz postoji - više proteina u prehrani. Proteini poput mesa, jaja i ribe povećavaju razinu oreksina i razinu energije", objašnjava Roked.

Žvačite

Žvakanje žvakaće gume može povećati vašu budnost, a vaše reakcije mogu biti i do deset puta brže, tvrdi japansko istraživanje koje govori i da žvakanje utječe na osam različitih područja mozga. Jedna teorija objašnjava da žvakanje povećava broj otkucaja srca, stimulira živčani sustav, što u konačnici povećava budnost.

Ne zaboravite na tekućinu

"Čak i blaga dehidracija utječe na razinu energije. Zato ako osjetite umor, popijte čašu vode prije nego posegnete za kavom ili čajem. Možda shvatite da uopće ne trebate još jednu dozu kofeina. Dehidracija može uzrokovati glavobolje, poteškoće s usredotočenošću i umor. Mnogima je voda predosadna, pa posežu za kavom, čajem, alkoholom i nekim drugim alternativama koje u konačnici mogu imati dehidracijski učinak. Pokušajte dnevno piti oko dvije litre vode te se hraniti s više voća i povrća - birajte sirovo, u salatama, u smoothiejima", savjetuje autorica.

Pristup 5:2

Zimi češće biramo slatku i tešku hranu kao dio obrambenog mehanizma, a u biti trebamo jesti više voća i povrća. Roked savjetuje da napravite zdraviju verziju juhe koja će zamijeniti ovu tešku hranu i to od povrća poput krumpira, leće, rajčica i paprika. Naravno, nitko ne očekuje da se odreknete svih zadovoljstava u hrani i piću, ali ako 70 posto vremena pazite što jedete, onda si u onih 30 posto možete ugoditi a da ne utječete previše na razinu svoje energije. Za one koji su stvarno disciplinirani, Roked preporučuje da izbacite kofein, pšenične i mliječne proizvode te šećer dva dna u tjednu. Rezultat neće izostati!

Sezonski afektivni poremećaj (Sezonska depresija)

"Sezonski afektivni poremećaj je oblik depresije koji je vrlo učestao, a pojavljuje se tijekom jesenskih i zimskih mjeseci. Osoba s ovim poremećajem osjeća pad energije, a to uzrokuje druge simptome, poput manjka volje, lošeg raspoloženja, iritabilnost, pa čak i manju potrebu za bilo kakvim kontaktom s drugim osobama. Smatra se da uzrok sezonskog afektivnog poremećaja leži u promjenu lučenja melatonina i serotonina, odnosno hormona koji se luči tijekom noći i jednog od hormona sreće. Do promjene može doći zbog promjene sata i zbog toga što su nam dani kraći, a noći duge, te zbog manje izloženosti sunčevoj svjetlosti. Planirajte redovitu tjelesnu aktivnost svakog tjedna, ne mora biti visokog intenziteta bitan je kontinuitet! Uspostavite higijenu spavanja - odlazak u krevet i buđenje organizirajte da budu u slično vrijeme. Povremeno se podsjetite da je ovo razdoblje teško za većinu ljudi, potrebno je odati si priznanje za trud, pohvaliti se i počastiti se nečim posebnim", savjetuje Ivana Mrgan, diplomirana profesorica psihologije i akreditirana bihevioralno-kognitivna terapeutkinja iz hrvatskog centra Apsiha.

Ne pretjerujte

Ako ste već umorni, onda nemojte pretjerivati u vježbanju. Umjesto napornog vježbanja, radije odaberite 15 do 30 minuta lagane šetnje, vježbajte jogu ili pilates ili plivajte.

Spavajte pametnije

Kada je riječ o spavanju, kvaliteta je bitnija od kvantitete, objašnjava holistička nutricionistica i fitness-instruktorica Yuri Elkaim. "Loš san povezan je s gotovo svakim zdravstvenim problemom uključujući i nisku razinu energije zato je vrlo važno dobro se naspavati", objašnjava. No, kako dobro spavati ako ste pod stresom? Elkaim savjetuje da barem sat vremena prije odlaska u krevet ugasite sve elektroničke gadgete, izbacite iz glave sve što vas muči na način da zapišete na list papira što vam se vrzma i priuštite si magnezijevu kupku jer magnezij umiruje!

Planirajte

Iako je zbog pandemije teško planirati, a pogotovo realizirati određene planove, ipak postoje i oni na kojima možete raditi. Zato dobro razmislite što vas doista veseli i usrećuje? "Kada radite ono u čemu uživate, tada ste sretni, a kada ste sretni, onda ste i puni energije", objašnjava Roked. Radite nešto u čemu uživate, a idealno bi bilo kada bi to bila aktivnost na otvorenom jer kad ste vani, povezani ste s prirodom, što vas umiruje i pročišćuje um.

Glazba pomaže

Istraživanje Sveučilišta Royal Holloway pokazuje da pjevanje povećava energiju i smanjuje tenzije. No, ako niste sami kod kuće i ne želite pjevati, iste dobrobiti ima i slušanje glazbe.

Napravite detoks života

Pospremanje garderobe, čišćenje doma ili radnog prostora može osloboditi vaše vrijeme i osigurati vam više energije. Roked napominje kako umor mogu uzrokovati i kemikalije u kozmetici i proizvodima za čišćenje. Zato, kad god je to moguće, koristite prirodne alternative.

Pazite na hormone

Ako sve radite kako treba i dalje se ne osjećate dobro, možda je riječ o hormonalnom disbalansu. Niske razine progesterona povezane su s niskom razinom energije. Ako ste zabrinuti, svakako se savjetujte sa svojim liječnikom.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...