"MIGRANTE SMJESTITI NA TERITORIJU CIJELE BiH": Dokad će Evropska komisija tolerisati jednog najobičnijeg brbljivca?

Evropska komisija upozorila je u utorak, 19. januara, Bosnu i Hercegovinu da svaki dan utječe na međunarodnu reputaciju zemlje te je pozvala vlasti da smjesti izbjeglice i migrante na cijeloj teritoriji BiH. Naravno, obratila se isključivo Dodiku, samo diplomatski uvijeno.

  • Politika

  • 19. Jan. 2021  19. Jan. 2021

  • 2

Evropska komesarka za unutrašnje poslove Ylva Johanssen koja se obratila Evropskom parlamentu, najavila je da će posjetiti Bosnu i Hercegovinu narednog mjeseca te da će posjetiti privremeni kamp "Lipa" i razgovarati sa predstavnicima državnih vlasti. Johanssen je pozvala vlasti BiH da pokažu odgovornost u spašavanju ljudskih života.

Ona je ocijenila da je “frustrirajuće postavljanje šatora i privremeno sklonište kada imamo kompletno opremljen objekt u blizini”.

“Kao zemlja sa perspektivom pristupanja EU, od BiH očekujemo da pronađe rješenje i distribuira objekte širom zemlje. Neposredni prioritet je spasiti živote i zaustaviti humanitarnu katastrofu”, izjavila je Johanssen.

Ona je podsjetila da je od početka situacije s izbjeglicama i migrantima 2018. godine, EU odvojila za Bosnu i Hercegovinu oko 89 miliona eura te je obećala nastavak finansijske podrške.

Međutim, od sarajevskih vlasti je zatražila da pokažu da su sposobni da upravljaju migracijama i humanitarnom situacijom.

“Vlasti BiH moraju pokazati političku volju za spašavanje života i pružanje dugoročnih rješenja”, podvukla je Johansen, prenosi "Radio Slobodna Evropa".

Oko 3.000 migranata boravi van prihvatnih centara i uglavnom se oslanjaju na pomoć bosanskohercegovačkih volontera i lokalnog stanovništva.

U Federaciji BiH, koja broji deset kantona, trenutno djeluje šest prihvatnih centara za migrante i izbjeglice. U Kantonu Sarajevo to su "Ušivak" i "Blažuj", a Unsko-sanskom kantonu "Borići", "Sedra", "Miral" i "Lipa".

Prihvatni centar u bivšoj fabrici "Bira" u Bihaću je zatvoren u septembru, odakle su migranti izmješteni u privremeni prihvatni centar "Lipa", koji je u decembru zahvatio požar.

Uprkos pritiscima EU i međunarodne zajednice da se dozvoli povratak migranata u kamp "Bira", vlasti USK su se usprotivile i spriječile povratak.

Vlasti drugog bh. entiteta Republike Srpske (RS) odbijaju da pomognu migrantima koji su se zadesili na njihovoj teritoriji. Vlasti u RS-u su odbile i plan Vijeća ministara BiH iz 2018. godine, koji je predviđao i nekoliko centara za prihvat migranata u RS-u.

Evropska unija, uključujući i najviše evropske zvaničnike, pozvala je vlasti BiH u više navrata od početka zimskog perioda da preduzmu mjere kako bi spriječile humanitarnu katastrofu.

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...