DOK JE TRUMP MULJAO S POREZOM, BIDEN JE MILOŠEVIĆU SASUO U LICE: "Ti si prokleti ratni zločinac!"

Trump je početkom devedesetih gubio milione i išao prema jednom od svojih bankrota ulažući u kockarnice, avioindustriju i kupujući hotel Plaza, a Biden je tražio da se ukine embargo na prodaju oružja Hrvatskoj i BiH, piše hrvatski novinar Alen Galović u tekstu koji prenosimo u cijelosti.

  • Društvo

  • 19. Jan. 2021  19. Jan. 2021

  • 0

       

Hrvatski novinar piše da su amrički izbori, možda više no ikad, podijelili i hrvatsku javnost. Dio desne, konzervativne i populistički usmjerene Hrvatske vidio je u Donaldu Trumpu nekog s kim se mogu identificirati u mnogim stavovima, osobito onima koji se tiču odnosa prema migrantima, a djelomično i u odnosu prema koronavirusu.   

Iako je na prvi pogled ta privrženost Trumpu logkična, ona je istovremeno i paradoksalna zbog više razloga, od činjenice da on i njegova administracija nisu nikad artikulirali nikakav stav prema Hrvatskoj niti su se Hrvatskom bavili, do toga da Trump uz vodstvo svoje duhovne savjetnice javno prakticira bizarne obrede u vjerskoj zajednici koja bi se u većinski katoličkoj Hrvatskoj lako mogla nazvati sektom ili kultom i vjerojatno bi bila i javno osuđivana. 

S druge strane, malo kome na političkoj desnici išta znače činjenice da je Joe Biden katolik ili da je 1993. Miloševiću u Beogradu u lice sasuo: “Vi ste prokleti ratni zločinac i kao takvom bi vam trebalo suditi”.

I u Senatu je, dok je početkom devedesetih Trump gubio milijune i išao prema jednom od svojih bankrota ulažući u kockarnice, avioindustriju i kupujući hotel Plaza na Mahanttanu, Biden tražio da se ukine embargo na prodaju oružja Hrvatskoj.

Pisao je i predsjedniku Bushu starijem i državnom tajniku, objašnjavajući im da se vratio iz posjeta BiH i Hrvatskoj i da je vidio koliko je taj embargo nemoralan, pa i nelegalan: 

- Spriječili smo da teško naoružanje dođe do žrtava agresije, a istodobno nismo spriječili da granate iz teškog naoružanja u rukama bosanskih Srba i agresora padaju na žrtve te agresije. Milošević je bosanske Srbe obilno opskrbio tenkovima, artiljerijom, avionima i trupama”, govorio je tada Biden u Senatu, pa poentirao:

- Čujem kako neki ovdje ustaju i pitaju se koji je naš interes. Recite mi zašto nemamo moralni interes zaustaviti međunarodnu agresiju Srbije, koja prelazi rijeku Drinu u drugu zemlju, priznatu u Ujedinjenim narodima, i sudjeluje u genocidu. 

Štaje Trump radio u to vrijeme? 

A kada je Trump 1995. smišljao kako će se izvući od plaćanja poreza lažno prijavljujući gubitak 916 milijuna dolara i dok je, kako to opisuje u svojoj biografiji Jean Caroll, kolumnistica magazina Elle, otkopčavao šlic, pred njom vadio penis i pokušavao je prisiliti na seks, Biden je sudjelovao u senatskoj raspravi o slanju američkih vojnika u Bosnu i Hercegovinu pa senatorima objašnjavao:

- Mladić je ratni zločinac. Nije ništa bolji od Himmlera, ništa bolji od Goebbelsa. On je ratni zločinac! Karadžić je ratni zločinac. I mogu još dodati da je i čelnik Srbije Milošević također ratni zločinac, iako on jedini još nije optužen… Čujem kako neki ovdje ustaju i pitaju se koji je naš interes. Recite mi zašto nemamo moralni interes zaustaviti međunarodnu agresiju Srbije, koja prelazi rijeku Drinu u drugu zemlju, priznatu u Ujedinjenim narodima, i sudjeluje u genocidu. To se zove genocid. Ge-no-cid! Upravo to. A ova administracija, i oni koji je podupiru, boje se upotrijebiti tu riječ! 

'Samo je jedna strana provodila masovna ubistva i genocid'

U toj raspravi, kako prenosi i Tomislav Krasnec u Večernjem listu, 13. prosinca 1995. javljaju se i govornici koji smatraju kako su svi isti u ratu u BiH, kako svi čine zločine, i Hrvati, i muslimani, a ne samo Srbi.

No, Biden im oponira, ne dopušta takvu relativizaciju, objašnjava kako su pojedinačni zločini u ratu jedno, ali su masovna ubojstva i genocid drugo, a samo je jedna strana u ratu, srpska, provodila ovo drugo.

U toj raspravi iz prosinca 1995., inače, sudjeluje i današnja Trumpova veleposlanica pri NATO-u Kay Bailey Hutchinson koja iznosi argument da ne treba slati američke vojnike u BiH jer “naš odlazak u građanski rat u Bosni neće učiniti Europu stabilnijom”…

S Trumpom je nestala nada

I unatoč tome, Bidenu ne vjeruju ni udruge Amerikanaca hrvatskog podrijetla.

Oni su izjavili da podržavaju Trumpa jer su Hrvatima važni “vjera, nada i integritet”.

Šteta je samo da je Amerika s Trumpom protekle četiri godine izgubila puno od vjere u demokraciju, nestalo je i mnogo nade u pravednu državu, a ozbiljno je načet i integritet nacije i zemlje koja je ujedinjena u vrijednostima Deklaracije o neovisnosti.

U stvaranju tog temeljnog dokumenta američke države njegov se autor Thomas Jefferson, kako je sam rekao, vodio načelom zdravog razuma.

Ali i to je načelo s Trumpom, u svakoj njegovoj riječi, bilo baš gadno gaženo. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...