EKSPERT ZA BALKAN DANIEL SERWER PROČITAO ABAZOVIĆA: Dominacija proruskih i prosrpskih snaga u Vladi Crne Gore probudit će sumnju NATO-a, URA nije ispunila obećanja

Građanski pokret URA nije ispunila obećanja da će insistirati na istinski tehnokratskoj vladi, da će obuzdati etnonacionalističke snage i dovesti manjine u koaliciju.

  • Regija

  • 20. Jan. 2021  20. Jan. 2021

  • 0

"Ne vidim URA-u kao uspješnu u ispunjavanju uloge građanske opcije", kaže u intervju za "Antenu M" Daniel Serwer, profesor na Univerzitetu "Johns Hopkins" – školi naprednih međunarodnih studija, ekspert za Balkan. On ističe da proruske i prosrpske snage dominiraju u novoj vladi, a da SPC ima razloga da bude zadovoljna.

- Pozicije na kojima se donose odluke, predominatno su pripale etnonacionalistima, uključujući i sektor bezbjednosti. Srpska pravoslavna crkva je zadovoljna i ima razlog da bude. Nema naznaka tehnokratske vlade - rekao je on.

Smatra da će trenutni kurs Crne Gore usporiti njen napredak ka Evropskoj uniji i isto tako podstaći sumnje unutar NATO-a u to da li se Podgorici može vjerovati.

Serwer Balkanu savjetuje strpljenje, jer će, s obzirom na aktuelnu krizu u Americi, proći mjeseci prije nego što se administracija Joea Bidena pozabavi Balkanom.

- Svi ćemo biti pozvani da branimo demokratiju od desničarskih ekstremista i etnonacionalista - poručio je on.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...