TOP SECRET: Otkrivena najveća tajna kompanije milijardera Elona Muska, pogledajte kako nastaje njihov najvrredniji proizvod…

U jednominutnom videu prikazano je kako nova baterija nastaje kroz više proizvodnih faza, uz pomoć robota.

  • Ekonomija

  • 20. Jan. 2021  20. Jan. 2021

  • 0

Svoju najnoviju bateriju Tesla je otkrio još u septembru 2020. tokom Dana baterija te kompanije, ali tad je to samo bilo u sklopu PowerPoint prezentacije koju je održao šef Tesle Elon Musk.

Tesla je sad odlučio otkriti putem videoteasera na čemu su radili u svojoj najmodernijoj tvornici u Fremontu u Teksasu.

U jednominutnom videu prikazano je kako nova baterija nastaje kroz više proizvodnih faza, uz pomoć robota.

Musk je rekao da je Roadrunner proizvodna linija inspiraciju vukla iz proizvodnih linija visokog volumena, poput onih u tvornicama hrane, pića, medicinskih uređaja ili igrački.

Nova baterija 4860, tvrde u Tesli, bit će i šest puta snažnija, pet puta gušće nabijena energijom te povećati domet njihovih vozila za 16 posto.

Što se dizajna same baterije tiče, Tesla je uzeo tradicionalne folije za izradu baterija te na njima stvorio laserski uzorak koji stvara desetine spojeva na samom materijalu, što smanjuje udaljenost koju elektroni moraju prijeći. Na taj način baterija je i termostabilnija.

Musk je pojasnio i da, dok je baterija veća od uobičajenih, da je, zapravo, njezin omjer snage naspram težine bolji od manjih baterija.

"To je teško postići. Nitko to dosad nije uspio napraviti", rekao je Musk, piše "Daily Mail".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...