PUTINOV OPASNI PLAN: Rusija je u završnoj fazi uvođenja nove nuklearne rakete, ima zloglasan naziv (VIDEO)

Još 2016. godine Inicijativa za nuklearne prijetnje (Nuclear Threat Initiative, ili NTI), koja se bavi nadziranjem nuklearnog naoružanja na međunarodnom nivou, izvijestila je da bi Sarmat mogao nositi i do 10 teških nuklearnih bojnih glava ili 15 nuklearnih bojnih glava srednje veličine, što omogućava tom sistemu nuklearne udare na vrlo široko područje.

  • HiTec

  • 20. Jan. 2021  20. Jan. 2021

  • 0

Ruski predsjednik Vladimir Putin poručio je na godišnjoj pres-konferenciji da je najnovija ruska interkontinentalna balistička raketa skoro pa gotova, a ruska televizija za vojne vijesti TV Zvezda izvijestila je da može nositi više bojnih glava od bilo koje druge rakete, kao i uništiti područje veličine Francuske ili Teksasa.

"Nalazimo se u završnoj fazi", poručio je Putin.

Inicijativa za nuklearne prijetnje (Nuclear Threat Initiative, ili NTI), koja se bavi nadziranjem nuklearnog naoružanja na međunarodnom nivou, izvijestila je još 2016. godine da bi Sarmat mogao nositi i do 10 teških nuklearnih bojnih glava ili 15 nuklearnih bojnih glava srednje veličine, što omogućava tom sistemu nuklearne udare na vrlo široko područje.

Za usporedbu, američki LGM-30G Minuteman III može nositi do tri nuklearne bojne glave.

Zamjenik ruskog ministra obrane Aleksej Krivoručko rekao je 30. decembra 2020. za ruske vojne novine "Krasnaja Zvezda" da su testiranja potvrdila sposobnost sistema Sarmat da nosi višestruke bojne glave. "U skoroj budućnosti počet ćemo s testiranjima leta tog raketnog sistema", rekao je.

Rusija je posljednjih mjeseci provela nekoliko testiranja svojih raketa sposobnih nositi nuklearne bojne glave, uključujući i pomorsko testiranje hipersonične rakete 3M-22 Cirkon, koja doseže brzine osam puta brže od brzine zvuka.

Putin je na godišnjoj konferenciji održanoj u decembru prošle godine poručio da Rusija razvija naoružanje koje će zasuti bilo koji sistem protuzračne odbrane, a zapravo je riječ o ruskom odgovoru na američke napore u poboljšanju američkog proturaketnog sistema odbrane posljednjih godina.

"Jedna je zemlja počela graditi kišobran za sebe. Što je to značilo? To bi naš čitav nuklearni arsenal učinilo beznačajnim. Što smo trebali učiniti? Morali smo učiniti sve što možemo da to spriječimo: ili izgradnjom vlastite proturaketne odbrane ili razvojem sistema na koje ti proturaketni sistemi neće djelovati. To smo i učinili razvojem hipersoničnog naoružanja", rekao je Putin.

Putin je isto tako poručio da se Rusija već nalazi u novoj utrci u naoružanju sa SAD-om, pogotovo nakon povlačenja SAD-a iz sporazuma o proturaketnoj odbrani, ali nije precizirao kojeg. Trump je povukao SAD iz sporazuma o nuklearnom naoružanju srednjeg dometa u februaru 2019., ali možda je Putin zapravo mislio na 2002. godinu i povlačenje SAD-a iz sporazuma o protubalističkim raketama pod administracijom Georgea W. Busha, piše "American Military News".

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...