ENVERA SELIMOVIĆ O RAZGOVORU S BIDENOM: "Čovjek s velikim Č i političar s velikim P, njegove oči su pune suza kada govori o Srebrenici"

Envera Selimović medijski se ne eksponira. Nakon dužeg vremena, tek se 21. novembra 2020. godine, na godišnjicu Daytona, oglasila na društvenim mrežama.

  • Mini market

  • 20. Jan. 2021  20. Jan. 2021

  • 2

Šta reći o ženi o kojoj je toliko toga rečeno? Govorila je svojim profesionalnim novinarstvom. Kazuje i danas. Doajen je bosanskohercegovačkog novinarstva. Svjetskog. Šta je pitati a da je drugi već nisu pitali, kako uopće započeti razgovor s Enverom Selimović?

Medijski se ne eksponira. Nakon dužeg vremena, tek se 21. novembra 2020. godine, na godišnjicu Daytona, oglasila na društvenim mrežama. Ona je tog dana, prije 25 godina, tačnije 1995., bila jedina koja je plakala!

- Nakon skoro mjesec dana nespavanja, u završnici u Daytonu sam, vjerujem, bila jedina koja je plakala kada je potpisan Sporazum. I nisam prestajala plakati iako se trebalo javiti u program RTV BiH. ‘Konačno da dokusure moju zemlju’, rekla sam Royu Gutmanu i kolegama s kojima sam pratila potpisivanje – napisala je Selimović na svojoj Facebook stranici.

Envera Selimović razgovarala je s tadašnjim senatorom Joeom Bidenom. U duhu tog vremena, Biden je u 30 minuta objasnio američku politiku prema BiH.

Selimović na dan Bidenove inauguracije za Hayat.ba govori o njemu, njegovoj politici, odnosu prema Bosni i Hercegovini, našim i njegovim očekivanjima…

- Čak i da nije predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, Joseph Biden smatrao bi se čovjekom s velikim Č i političarem s velikim P. Nevjerovatna je ličnost i izuzetno rijetka kombinacija profesionalnosti i humanosti. Uprkos dugom putovanju u strastvenom svijetu političkih borbi, nije izgubio humanost i saosjećanje prema slabijima. Otuda njegova stalna borba, napor da učini nešto za malu zemlju na Balkanu, ostavljenu od svih. Bez prestanka je istupao i tražio intervenciju, što detaljno objašnjava u intervjuu – govori nam Selimović.

Ističe kako je Biden shvatao predsjednika Aliju Izetbegovića, jer se naš narod suočio s biološkim izumiranjem, stisnut između dvije agresorske čizme i osakaćen embargom na oružje, što je bila planetarna nepravda.

- Biden je to prepoznao, stalno je to ponavljao u raznim govorima u Senatu i u komunikaciji sa medijima. Možda najveću posrednu ulogu u tome je imao dr. Haris Silajdžić, naš tadašnji ministar vanjskih poslova – nastavlja uvažena novinarka.

Silajdžić je, govori ona, znao artikulisati stvarne zahtjeve, igrati na kartu dobrote i potpuno zaokupiti Bidenov um i dušu idejom da mora pomoći Bosni, a Biden vrlo pažljivo sluša.

UŽASNA TRAUMA IZGUBITI SVE

- I sama sam se uvjerila koliko je pažljiv, jer sam na jednom od ranijih sastanaka (prije intervjua) rekla da je posebno za stariji svijet, čak i kad prežive, užasna trauma izgubiti sve. Pričala sam mu kako su moji Selimovići sve izgubili, da ‘kamen na kamenu’ nije ostao. Zapamtio je to i stalno pitao kako su roditelji, kako se snalaze i to spominje i u intervjuu.

Kako kaže Selimović, Biden lako ulazi u razgovor i osvaja iskrenom zainteresovanošću za vaše probleme. Tako se veoma obradovao i rekao da se ponosi “kao da sam njegovo dijete” što sam nakon tri ratne godine u opkoljenom Sarajevu imala snage nastaviti školovanje.

- Osobno mi je čestitao kad sam, kao stipendista američke vlade, magistrirala na Školi za međunarodnu politiku (SAIS) prestižnog Univerziteta ‘Johns Hopkins’. To je za Amerikance univerzitet ‘prva liga’, jer su tu studirali ili predavali vodeći američki političari. To je, vjerujem, također pozitivno utjecalo da pristane na intervju, jer diploma tog univerziteta otvara mnoga vrata, kao što je i meni 2003., kada sam dobila visokorangirani posao glasnogovornice posmatračke misije UN-a u Gruziji – riječi su Envere Selimović.

Biden, priča Envera, ne krije da voli radišne ljude, ali kaže ona, „bojim da se naša zemlja malo čime može pohvaliti“.

- Prošlo je 20 godina, malo je napretka. Mi smo (kao i Amerika sada) veoma podijeljeno društvo. Vrijeme je da se te duboke rane i njihove, a posebno naše, liječe i da se podjele prevazilaze. To je Bidenov moto, ali mu treba pomoći da, kada mi budemo na ‘dnevnom redu’, s naše strane budu kompetentni, obrazovani partneri koji će nuditi rješenja, a ne nabrajati probleme i predočiti spisak želja. Znači da nam se valja uzdati u se i u svoje kljuse pa će i Svevišnji pomoći – govori za Hayat.ba uvažena Envera Selimović.

Intervjuisala je mnoga velika imena. Do nekih je dolazila lako, do nekih teže, a za televiziju niko nije bio zanimljiv, jer „nema para“, uvijek je bio odgovor.

- Zamolila sam američku Agenciju za informacije da mi pomognu i uvijek su mi davali snimateljsku ekipu. Mislila sam da oni što su preživjeli Srebrenicu, moraju vidjeti čovjeka čije su oči pune suza kada govori o njihovim stradanjima. Poslije mnogo molbi, faksova, otišla sam u Senat da stanem pred Bidena i uživo tražim intervju. Nisam imala šta izgubiti. Ego uvijek ostavim kod kuće – prisjeća se Envera.

BIDEN NEMA ČAROBNI ŠTAPIĆ, MI TREBAMO POMOĆI NJEMU DA BI ON POMOGAO NAMA

Kada je završio izlaganje, čekala sam ga na izlaznim vratima i bez okolišanja sam kazala da sam poslala bezbroj zahtjeva za intervju, a da njegov ured uvijek kaže da nije u prilici, jer je zauzet.

- Morate nastupiti za TV Bosne i Hercegovine. Samo ja znam da se borite za Srebrenicu kao da ste Srebreničanin, to moraju vidjeti oni čiji ste vi jedini glas. To je jedini način da moj narod vidi lice čovjeka koji se tako strastveno zalaže za pravdu u BiH.

I pristao je.

- Ni slutila nisam da će upravo on biti 46. predsjednik Sjedinjenih Američkih Država. Ja sam pouzdano znala da je to Čovjek koji zaslužuje našu zahvalnost. Moja upornost, kao i puno puta ranije, isplatila se. Stoga nikada ne treba odustajati od toga što se smatra ispravnim, posebno kada je riječ o očuvanju države. Biden nema čarobni štapić, mi trebamo pomoći njemu da bi on pomogao nama –  kazala je ekskluzivno za Hayat.ba Envera Selimović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...