"SB" NA PROMOCIJI: Predstavljen projekt "I mi to možemo" posvećen djeci s oštećenjem sluha (FOTO)

Naš fotoreporter bio je na licu mjesta, pogledajte šta je zabilježio.

  • Kultura

  • 20. Jan. 2021  20. Jan. 2021

  • 0

Projekt "I mi to možemo - Silent Dance", namijenjen plesnoj i muzičkoj edukaciji djece s oštećenjem sluha, predstavljen je danas u Radničkom kulturno-umjetničkom društvu "Proleter" uz premijerno prikazivanje dokumentarnog filma nastalog u okviru projekta.

Riječ je o projektu koji se realizira po posebnom edukacijskom programu "Silent Dance". Njegov je rezultat i istoimeno dokumentarno ostvarenje čiji je cilj razbijanje društvanih predrasuda te ukazivanje na mogućnosti osoba s oštećenjem sluha, bazirano na primjerima iz prakse, kao i naučnim činjenicama.

Predsjednica Udruženja "Tanzelarija" i autorica Ivana Hadžihasanović kazala je da je projekt zasnovan na inovativnom edukacijskom sistemu, a nagrađen je od Zero projekta kao jedan među 70 najboljih u svijetu.

Istaknula je da je projekt trajao sedam mjeseci, od juna do decembra, s tim da se na dokumentarnom filmu radilo u posljednja dva mjeseca, jer su sve prethodne aktivnosti bile svojevsrna priprema za rad na njemu, piše Fena.

- Ono na šta smo se najviše fokusirali su bila djeca s oštećenjam sluha, radionice u kojima su oni učestvovali, kao i čujuća djeca iz Osnovne muzičke baletske škole Novo Sarajevo. Oni su zajedno stvorili divnu priču, gdje su jedni drugima međusobno pomagali i učili. Tako da su čujuća djeca na kraju počela da uče i znakovni jezik. I to je nešto što im ostaje za ubuduće, kako i na koji način da komuniciraju i ponašaju se s djecom s ošetećenjem sluha - dodala je Hadžihasanović.

Projektom "Silent Dance" djeca s oštećenjem sluha su dobila profesionalnu muzičku i plesnu edukaciju iz oblasti savremenog plesa, što je prvi put urađeno u BiH.

- Trebali smo da imamo završnu produkciju u pozorištu, međutim zbog cijele situacije u vezi s koronavirusom, na kraju smo ipak odlučili da to bude dokumentarni film, u kojem moja kolegica i ja pričamo o mogućnostima djece s oštećenjem sluha. Na kraju filma se pojavljuju djeca s oštećenjem sluha koja plešu i daju izjave - kazala je Hadžihasanović.

Podvukla je da su kroz sedam mjeseci djeca istinski uživala u radu, jer im se rijetko pružaju mogućnosti u kojima mogu dobiti profesionalnu umjetničku edukaciju.

Projekt je finansirala Vlada Kraljevine Norveške u okviru projekta "Stvaranje povoljnijeg okruženja za civilno društvo - EMBRACE", a koji provodi Razvoji program Ujedinjenih nacija (UNDP). 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...