PREGOVORI O NOVOJ VLADI TK TRAJU OD JUČER: "Naša stranka možda neće imati ministra, nije isključeno da ga ponudi HDZ"

Pregovori o sastavu nove Vlade Tuzlanskog kantona počeli su jučer, a još nije poznato hoće li u njoj sjediti nestranački kadrovi, poznata stranačka lica ili neka kombinacija te dvije opcije.

  • Politika

  • 20. Jan. 2021  20. Jan. 2021

  • 0

Ono što je za sada poznato je da novu većinu u Skupštini TK čine SDP, PDA, SBB i Naša stranka te nezavisni zastupnik Smajo Mandžić. Mandatar za sastav Vlade je Kadrija Hodžić iz SDP-a.

Pregovori počeli

"Počeli su razgovori i trajat će dugo. Zadati rok nam je deset dana. Tu se lome koplja hoće li biti stranački ljudi ili će biti oni koje stranke predlože, a nisu stranački. Ja tražim da ne budu stranački ljudi, dakle, oni koji nisu u organima stranaka. Vidjet ćemo šta će na kraju biti", kaže za "Faktor" mandatar Kadrija Hodžić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Tuzli.

On dodaje da je rano govoriti o bilo kakvim imenima, jer se mijenjaju zahtjevi stranaka koje su uključene u pregovore.

Kako saznaju, jedan od kadrova koje bi mandatar volio vidjeti u Vladi TK je Zvjezdan Karadžin, profesor s Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta u Tuzli, ali i predsjednik Kantonalnog odbora Naše stranke u TK.

Karadžin kaže da je tačno da ga Hodžić želi u Vladi TK, ali da situacija nije tako jednostavna.

"Stav Predsjedništva Naše stranke je da mi nećemo učestvovati u Vladi TK, a Kantonalni odbor u TK zauzeo je stav da uđemo u Vladu, jer ako već dajemo podršku većini, kroz aktivno djelovanje možemo pokazati da se može i drugačije raditi", pojašnjava Karadžin.

"Mene mandatar Hodžić", pojašnjava Karadžin, "vidi kao stručnjaka i njega u mom slučaju i ne zanima stranka".

Ko će u Vladu?

"Šta će na kraju biti, ja ne znam, niti kako će sve utjecati na moj stranački položaj. Moj je stav, kao i Kantonalnog odbora, da moramo pokazati djelima ono što govorimo riječima. Ono što mogu reći je da se moje ime može spominjati samo u kontekstu ministra prostornog uređenja i zaštite okolice i nikako drugačije, jer je to moja najuža struka", navodi Karadžin.

Dakle, nije isključeno da Naša stranka podrži Vladu TK, ali da u njoj ne bude njihovih ministara.

Međutim, saznajemo i da je HDZ Tuzlanskog kantona, koji nema zastupnika u Skupštini TK, ranije imao kontakte s novom većinom, prilikom kojih su ponudili neka imena kao kandidate za ministre.

Podsjećamo, Vlada TK na čijem je čelu Denijal Tulumović iz SDA, u svom sastavu nije imala Hrvata, što je konstatirao i Ustavni sud FBiH, dostavivši mišljenje Vladi i Skupštini u kojem navodi da se to mira promijeniti u razumnom roku.

HDZ je aktuelnoj većini, kako saznajemo, odlučio ponuditi neka imena da bi se ispoštovala ustavna obaveza. Kako saznajemo iz HDZ-a, oni imaju kadrove za resore obrazovanja i nauke, sigurnosti, pravosuđa, zdravstva te kulture, sporta i mladih.

U koloarima se, pored Zvjezdana Karadžina kao ministra prostornog uređenja i zaštite okolice, spominje tuzlanski glumac i direktor Tuzla Film Festivala Boris Balta kao kandidat za ministra kulture, sporta i mladih. Docent na Prirodno-matematičkom fakultetu u Tuzli i SDP-ovac Elvis Baraković spominje se kao kandidat za ministra obrazovanja i nauke. Također, Elvir Rožnjaković mogao bi biti novi ministar poljoprivrede, a riječ je o kadru SBB-a koji je u Tulumovićevoj vladi bio ministar prostornog uređenja.

Kadrovska križaljaka u Vladi TK daleko je od kraja, a nova većina za njeno rješavanje ima još devet dana.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...