JOE BIDEN POLOŽIO ZAKLETVU: Njegov inauguracijski govor ODJEKUJE PLANETOM (VIDEO)

Joe Biden položio je zakletvu na svečanosti u Washingtonu kao 46. američki predsjednik nakon haotičnog izbornog procesa u zemlji koja je i dalje podijeljena zbog neosnovanih tvrdnji odlazećeg predsjednika Donalda Trumpa o izbornoj prevari.

  • Svijet

  • 20. Jan. 2021  21. Jan. 2021

  • 4

Svečana inauguracija počela je u 10:30 sati po lokalnom vremenu, a Biden i izabrana potpredsjednica Kamala Harris položili su zakletvu u podne, odnosno u 17.50 sati po našem vremenu.

altKamala Harris polaže zakletvu (Foto: Agencije)

Svečanost obično uživo prate stotine hiljada ljudi, ali ovoga puta očekuje se daleko manji broj promatrača zbog epidemioloških mjera uslijed epidemije koronavirusa koja je usmrtila više od 400 hiljada Amerikanaca.

Trump je ranije danas napustio Bijelu kući i obratio se javnosti te poručio "da će se vratiti u nekom obliku". Biden je tvitao da je danas novi dan u Americi. Trump je u Bijeloj kući ostavio poruku za Bidena, ali sadržaj poruke nije objavljen.

Nakon polaganja zakletve, Joe Biden drži prvi predsjednički govor: 

“Ovo je dan Amerike. Ovo je dan demokracije, dan povijesti i nade”, rekao je Biden na početku.

“Danas ne slavimo trijumf kandidata, nego demokratije. Volja naroda je poštovana. Ponovo smo naučili da je demokratija dragocjena, ali i lomljiva. U ovom trenutku, dragi prijatelji, demokratija je pobijedila. Na ovom mjestu prije nekoliko dana vidjeli smo nasilje”, rekao je Biden.

“Hvala mojim prethodnicima iz obje stranke, iz dubine srca. Sinoć sam razgovarao s predsjednikom Carterom, koji danas nije mogao biti ovdje, ali ovdje mu odajemo poštovanje. Upravo sam položio zakletvu, izgovorio sam riječi koje je nekad davno izgovorio George Washington. Ovo je velika nacija, mi smo dobri ljudi. Tokom stoljeća toliko smo napredovali, ali još je toliko toga pred nama. Moramo se oporaviti, moramo ozdraviti, pred nama je puno zadataka”, istakao je.

“Izgubljeni su milioni poslova, zatvoreno je stotine hiljada firmi. San o pravdi za sve više neće biti odgađan. Porast političkog ekstremizma i domaćeg terorizma je nešto s čime se moramo suočiti i što moramo poraziti”, kazao je.

“Ono što nam treba je ono što je najteže dostići u demokratiji – jedinstvo. Jedinstvo. Danas je cijela moja duša u ovome, u ujedinjenju naše nacije i našeg naroda. Pozivam sve Amerikance da mi se pridruže u tome”, dodao je.

“Jedinstvom možemo postići velike i važne stvari – stvoriti poslove, učiti našu djecu u školama, poraziti virus, ostvariti rasnu pravdu i još jednom učiniti Ameriku vodećom silom dobra u svijetu. Znam da su sile koje nas dijele duboke i stvarne, ali one nisu nove. Naša povijest je stalna borba između američkog ideala – da smo svi stvoreni jednaki – i okrutne stvarnosti, rasizma i ekstremizma”, rekao je.

“U svakom od tih trenutaka dovoljno nas se okupilo kako bismo išli prema naprijed. Povijest, vjera i razum pokazuju prema naprijed. Moramo se vidjeti ne kao neprijatelje, nego susjede. Moramo zaustaviti sukobe i smanjiti temperaturu. Bez jedinstva nema mira”, napominje Biden.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...