PORTAL "ISTRAGA" OTKRIVA: Na sjednici CIK-a zakazanoj za četvrtak, poništavaju se izbori u DVIJE OPĆINE

Od 28 redovnih birališta u Srebrenici, poništavaju se rezultati na 26 biračkih mjesta. U Doboju će biti poništeni rezultati sa 89 od ukupno 108 birališta.

  • Vijesti

  • 20. Jan. 2021  21. Jan. 2021

  • 0

Centralna izborna komisija BiH sutra (četvrtak) bi trebala poništiti izbore u Srebrenici i Doboju, saznaje Istraga.ba.

Sjednica CIK-a trebala bi biti održana u 12 sati, a kao prva tačka dnevnog reda bit će razmatran Prijedlog Odluke o poništavanju izbora održanih 15. novembra 2020. godine na 26 redovnih biračkih mjesta i dva biračka mjesta u odsustvu u Osnovnoj izbornoj jedinici Srebrenica za nivo načelnika i Skupštine općine Srebrenica. Druga tačka dnevng reda je Prijedlog Odluke o poništavanju izbora održanih 15. novembra 2020. godine na 89 redovnih biračkih mjesta u Osnovnoj izbornoj jedinici Doboj za nivo gradonačelnika i Skupštine grada Doboj.

U Srebrenici je, tokom izbora 2020. godine, bilo ukupno 28 redovnih biračkih mjesta. Od tih 28 biračkih mjesta CIK bi trebao poništiti rezultate na 26 birališta. Tome treba dodati još i dva biračka mjesta u Federaciji na kojima se glasalo u odustvu. Kada su u pitanju rezultati iz dijaspore, odnosno glasovi poštom, ti rezultati, barem za sada, neće biti poništeni.

U Doboju CIK namjerava poništiti rezultate sa 89 od ukupno 108 birališta na kojima su građani tog grada birali gradonačelnika i odbornike, što je preko 80 posto birališta.

Prema informacijama Istrage, članovi CIK-a su se odlučili na ovaj korak nakon što su dobili izvještaj vještaka grafološke struke koji je utvrdio da je skoro 20 posto potpisa u Doboju i Srebrenici lažno. To znači da je glasački materijal naknadno ubacivan u kutije i da su se druge osobe potpisivale pod tuđim imenima. Vještak grafološke struke je ove potpise uporedio sa potpisima iz baze IDDEEA-e. Osim toga utvrđeno je još da nije bilo pečata na glasačkim kutijama. Upravo u takvu jednu kutiju svoj listić je ubacio Mladen Grujičić, aktualni načelnik Srebrenice koji je još u izbornoj noći proglasio pobjedu. Za razliku od Gujičića, njegov protukandidat Alija Tabaković je svoj listić ubacio u zakonom propisanu zapečaćenu kutiju.

altTabaković i Grujičić: različite kutije

Kada je u pitanju Srebrenica, nepravilnosti su utvrđene na skoro svim biralištima. Na gotovo svakom mjestu su glasale osobe sa nevažećim identifikacionim dokumentima ili dokumentima izdatim mimo zakonskog roka. Istraga.ba je dan nakon izbora objavila da su desetine osoba u Srebrenici glasale bez ikakvih identifikacionih dokumenata, što je naknadnom provjerom i potvrđeno. Tada smo objavili da je, recimo, Predrag Zagorac glasao na biračkom mjestu Petriča. Njegovi dokumenti istekli su u novembru 2019. godine godine i nikad ih nije obnovio. Ali, bez obzira na to, omogućeno mu je da glasa u Srebrenici. Na spisku osoba koje su glasale na biračkom mjestu Petriča je i Goran Orašanin. Prema informacijama koje je tada objavila Istraga, njegovi dokumenti su istekli 2017. godine, a druge nikad nije dobio. I Dejanu Orašaninu dokumenti su istekli 2017. godine, Glasao je u Srebrenici iako nije imao nijedan važeći bh. dokument. Na spisku osoba koje su glasale nalazi se i Savo Subotić. Ni on nema bh. dokumente, a glasao je. I Slađana Subotić je glasala bez važećih bh. dokumenata. Pored navedenih, objavili smo tada, u Srebrenici su bez važećih dokumenata glasali još i Vidoje Bogičević, Nikola Bogičević, Vladislav Ilić, Dragoje Jakovljević, Radomir Savić, Slađana Radovanović, Stanojka Radovanović, Slobodanka Stjelanović…

Osim toga, na dva biračka mjesta u Federaciji, na kojima su, uglavnom, glasali Bošnjaci, uočen je veliki broj lažnih potpisa, što znači da su se članovi biračkih odbora potpisivali umjesto njih.

Podsjećamo još da je, po naredbi Tužilaštva BiH, SIPA u Srebrenici, početkom decembra 2020. godine, uhapsila Begu Bektića, Envera Hamzića i Muamera Sandžića koji su organizirali izborne prevare za Mladena Grujičića. Svi su, međutim, nakon ispitivanja pušteni na slobodu.

(Tekst prenosimo sa portala Istraga.ba)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...