BUDUĆI AMERIČKI MINISTAR ODBRANE ODMAH STAVIO DO ZNANJA: "Moskva i Peking su globalna prijetnja sigurnosti!"

"Smatram da su u Nacionalnoj strategiji odbrane iz 2018. godine Kina i Rusija ispravno nazvane glavnim izazovima koji narušavaju globalnu atmosferu sigurnosti. Ipak, mislim da je Kina glavni prioritet zbog uspona i obima njene vojne modernizacije", rekao je Lloyd Austin tokom saslušanja u Senatu.

  • Svijet

  • 20. Jan. 2021  21. Jan. 2021

  • 0

Penzionisani general američke vojske Lloyd Austin slovi kao ministar odbrane u Bidenovoj administraciji.

- Ruska prijetnja nastavlja da se razvija u pravcu koji podrazumijeva 'tvrdu' i 'meku' silu uz upotrebu hibridne taktike. Takve operacije su višeslojne, složene i usmjerene na širenje ruskog uticaja u čitavom svijetu - kaže Lloyd Austin i dodaje:

- Pentagon u mnogim aspektima hibridne vojne strategije ne može da postigne uspjeh bez jedinstvenih, integrisanih napora partnera iz drugih institucija i saveznika, posebno u sferi diplomatije, naoružanja, kao i u bezbjednosnoj, obavještajnoj i informativnoj sferi.
 
- Klimatske promjene aktivno mijenjaju prirodni pejzaž Arktika i strateški balans. Arktik ubrzano postaje region geopolitičke konkurencije i ja sam ozbiljno zabrinut zbog nagomilavanja ruskih oružanih snaga i agresivnog ponašanja Rusije na Arktiku i cijelom svetu. Isto tako sam zabrinut zbog namjera koje Kina ispoljava u tom regionu - rekao je Lloyd Austin.

Kako je istakao, ako njegov izbor za šefa Pentagona bude potvrđen on će razmotriti situaciju i posavjetovati sa saveznicima i partnerima u pogledu strategije, razmještanja snaga i naoružanja neophodnih za održanje stabilnosti na Arktiku, kao i u cilju zaštite Amerike, njenih ekonomskih interesa i obuzdavanja agresije.

- Kosmos je već postao poprište konkurencije velikih država. Aktivnosti Kine i Rusije u kosmosu predstavljaju ozbiljnu i narastajuću prijetnju nacionalnim interesima SAD u oblasti bezbjednosti - dodao je Lloyd Austin.

- Vojno-pomorska aktivnost Rusije u Crnom moru i u istočnom Sredozemlju vjerovatno ima za cilj podršku pritisku koji je dio kampanje Rusije za destabilizaciju Ukrajine i Gruzije i koja treba da predatavlja izazov za operacije SAD i saveznika - rekao je on.

 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...