NIŠTA VIŠE NEĆE BITI ISTO: Bidenove demokrate jutros preuzele kontrolu nad Senatom, slijede korjenite promjene...

Tri nova američka senatora položila su zakletvu nedugo po stupanju na dužnost novog predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Joea Bidena u srijedu, čime je Demokratska stranka osigurala kontrolu i nad Gornjim domom Kongresa SAD-a.

  • Svijet

  • 21. Jan. 2021  21. Jan. 2021

  • 0

Uz funkcije predsjednika i potpredsjednika države, demokrate će u naredne dvije godine kontrolirati i Predstavnički dom i Senat, što će Bidenu omogućiti da provede ambiciozan plan u suočavanju s krupnim izazovima, prenosi Beta pozivajući se na AP.

Nekoliko sati nakon što je i nova potpredsjednica SAD-a Kamala Harris položila zakletvu, pred njom su, nakon što je po funkciji predsjedavajuća Senatu, isto učinila tri nova senatora iz Demokratske stranke Jon Ossoff, Raphael Warnock i Alex Padilla.

Odnos demokrata i republikanaca u Senatu sada je 50 naprema 50, ali u tom slučaju presuđuje glas predsjedavajućeg, a to je Kamala Harris.

Pobjede u Georgiji nakon 20 godina

Ossoff (33), najmlađi senator u aktuelnom sazivu, nekada istraživački novinar, rekao je da “Amerika danas okreće novi list“.

“Okrećemo novi list poslije četiri godine, ponovo ćemo ujediniti zemlju, poraziti pandemiju koronavirusa, hitno osigurati ekonomsku pomoć ljudima“, kazao je on.

Ossoff i Warnock, afroamerički baptistički svećenik, postali su senatori Georgije nakon što su 5. januara u drugom krugu izbora porazili kandidate republikanaca.

Njihove pobjede predstavljaju izvjesno iznenađenje, jer Georgia u posljednjih 20 godina nije izabrala senatora iz redova Demokratske stranke.

Padillu je guverner Kalifornije imenovao za člana Senata nakon što je ostalo upražnjeno mesto Kamale Harris.

Brojni izazovi za novu administraciju

Amerikanci svake dvije godine biraju svih 435 članova Predstavničkog doma i trećinu senatora, čiji mandat traje šest godina.

Demokratska stranka je u srijedu prvi put u posljednjih deset godina stekla kontrolu i nad Bijelom kućom i nad oba doma Kongresa SAD-a, u trenutku kada se Biden suočava s izazovom pandemije koronavirusa i njenih ekonomskih posljedica, kao i s bolnim političkim podjelama, intenziviranim poslije upada pristalica dojučerašnjeg predsjednika Donalda Trumpa u Capitol 6. januara.

Pandemija je u SAD-u odnijela više od 400.000 života, a Biden predlaže paket za oporavak vrijedan 1.900 milijardi dolara, za distribuciju vakcina protiv koronavirusa i za obnovu ekonomije.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...