"SB" ZABILJEŽILA POSJETU AMBASADORICA NJEMAČKE I FRANCUSKE MUZEJU RATNOG DJETINJSTVA U SARAJEVU: Pogledajte kako je bilo i evo kakve poruke su poslale Uebber i Toudic (FOTO)

Pomirenje je važno i treba raditi na izgradnji mira, kazale su ambasadorice.

  • Društvo

  • 22. Jan. 2021  22. Jan. 2021

  • 0

Margret Uebber, ambasadorica Njemačke u BiH, zajedno s ambasadoricom Francuske Christine Toudic, posjetila je Muzej ratnog djetinjstva povodom 58. godišnjice potpisivanja Jelisejskog sporazuma. Uebber je istaknula da su u Muzej došle kako bi obilježile dan francusko-njemačkog prijateljstva.

"Ovaj sporazum poslužio je kao osnova za pomirenje dva naroda koja su stoljećima ratovala. Šefovi država su tom prilikom pokazali izuzetnu hrabrost i njihova politika trasirala je put za pomirenje dvije zemlje. Time je stvorena osnova da Francuska i Njemačka postanu srž Evropske unije. Danas su ove dvije zemlje izuzetno dobri partneri. Kreirano je mnogo kontakata, veza, prijateljstava između ova dva naroda", kazala je.

Nastavlja da je izuzetno važno misliti na djecu iz ratom zahvaćenih područja, piše Klix.ba.

"Francuska i Njemačka upravo preko mladih i djece zalažu se za pomirenje. Nakon Drugog svjetskog rata, osnovali smo ured za mlade koji je omogućio da se preko osam hiljada mladih upozna sa svojim vršnjacima iz susjedne zemlje, a o kojima nisu ništa znali", istaknula je, dodavši da i Muzej ratnog djetinjstva radi istu stvar.

Uebber zaključuje da svi trebaju biti svjesni kakvu patnju prolaze djeca u ratu, ali i da je važno stalno raditi na izgradnji mira.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...