VEĆ STOJIMO U REDU: Ministarstvo zdravstva FBiH o nabavci vakcine

Federalno ministarstvo zdravstva podsjeća da je na 251. sjednici Vlade Federacije BiH, održanoj 14. januara 2021., prihvaćen Plan vakcinacije protiv Covida-19 u Federaciji BiH, kao i Zaključak V broj 83/21.

  • Vijesti

  • 22. Jan. 2021  22. Jan. 2021

  • 0

Tačno je da je Planom predviđeno da su Vlada FBiH i Federalno ministarstvo zdravstva opredijeljeni da vakcina protiv Covida-19, koja će se primjenjivati u Federaciji BiH, mora biti registrirana od Evropske agencije (EMA).

U saopćenju se navodi da su Zaključkom V broj 83/21 pod tačkom 5. zaduženi Federalno ministarstvo zdravstva i Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH, svako u okviru svojih nadležnosti, da kod promijenjene epidemiološke situacije s Covidom-19 u FBiH, odnosno novih naučnih saznanja u vezi s vakcinom protiv Covida-19, kao i promjene drugih uslova od kojih zavisi provođenje vakcinacije protiv Covida-19, revidiraju Plan vakcinacije.

Federacija BiH se opredjelila za nabavku vakcina kroz COVAX mehanizam i EU mehanizam, međutim, činjenica je da kroz ova dva mehanizma još nije počela isporuka naručenih vakcina.

Iz tih razloga je 21. januara 2021. godine održan sastanak sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom, kojem su prisustvovali premijeri entiteta, ministri zdravstva entiteta, ministrica civilnih poslova BiH, kao i direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Glavna tema sastanka bila je nabavka vakcina protiv Covida-19. Naime, zbog kašnjenja isporuke prvih vakcina kroz sistem COVAX-a, Bosna i Hercegovina se odlučila na pokretanje direktne nabavke vakcina od "Pfizera", kao i proizvođača vakcina iz Rusije i NR Kine.

Kako bi što prije Federacija BiH dobila potrebne vakcine, Federalno ministrastvo zdravstva se 22. januara 2021. godine hitno obratilo Ministarstvu vanjskih poslova BiH tražeći da ono, putem ambasada Ruske Federacije i NR Kine, od proizvođača vakcina zatraži sažetak karakteristika navedenih vakcina protiv Covida-19, registraciju vakcine u zemlji proizvođača, kao i sve ostale korisne informacije.

Razlog za ovo je što Federalno ministrastvo zdravstva i Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH do sada nisu imali detaljne informacije o uvjetima skladištenja, čuvanja, distribucije i primjene ovih vakcina, a saglasno uvjetima proizvođača.

Također, zbog promijenjenih okolnosti, a saglasno tački 5. Zaključka Vlade FBiH V broj 83/21, pripremljene su i izmjene i dopune Plana vakcinacije protiv Covida-19 u Federaciji BiH, saopćeno je iz Federalnog ministrastva zdravstva.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...