HAOS U RUSIJI: Protestuju pristalice Navaljnog, desetine su uhapšenih i... (VIDEO)

Policija je razbila nekoliko okupljanja uoči današnjih demonstracija, pri čemu je uhapšeno nekoliko osoba koje optužuju za pozivanje na ilegalne proteste.

  • Svijet

  • 23. Jan. 2021  23. Jan. 2021

  • 0

Protesti u znak podrške opozicionom lideru Alekseju Navaljnom počeli su u više gradova Rusije, kako je bilo i najavljeno.

Desetine demonstranata kojima je ranije poručeno da im policija neće dozvoliti demonstracije, već su uhapšene.


Policija je razbila nekoliko okupljanja uoči današnjih demonstracija, pri čemu je uhapšeno nekoliko osoba koje optužuju za pozivanje na ilegalne proteste.

Videosnimci iz Vladivostoka prikazuju policajce za suzbijanje nemira kako proganjaju grupu pristalica Navaljnog duž gradskih ulica, dok su demonstranti u Habarovsku prkosili temperaturama od minus 14 Celzijevih stepeni i uzvikivali „Sramota““ i “Banditi“.

Nadzorna grupa OVD-info javila je da je do sada na protestima uhapšeno 48 osoba, među kojima 13 u Habarovsku.

Vlasti su najavile i pokretanje krivične istrage protiv pristalica Navaljnog zbog poziva upućenih na raznim društvenim mrežama da "maloljetne osobe prisustvuju ilegalnim okupljanjima".

Protesti su jutros počeli prvo u Habarovsku, a demonstranti traže da Aleksej Navaljni bude pušten iz zatvora. Nekoliko desetina demonstranata privedeno je ubrzo nakon što su počeli skupovi.

Protesti su planirani u više od 90 gradova u Rusiji.

Podsjećamo, Navaljni je odmah po povratku u Rusiju s liječenja u Njemačkoj uhapšen i izrečena mu je zatvorska kazna u trajanju od 30 dana. Razlog za hapšenje je kršenje uslovne kazne iz 2014. godine, kada je optužen za prevaru, dok Navaljni kaže da je ta optužnica bila politički montirana.

Njegovu slobodu zatražili su SAD, EU, Francuska i Kanada, dok je EU uvela i sankcije Rusiji zbog hapšenja opozicionog lidera.



(Vijesti.ba)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...