ŽESTOKI PROTESTI U RUSIJI: Protiv Putina ustalo više od 40.000 ljudi, policija tuče i hapsi demonstrante (FOTO, VIDEO)

Policija je u subotu pritvorila više od 2.000 osoba diljem Rusije upotrijebivši silu kako bi razbila proteste u zemlji, dok deseci hiljada demonstranata traže puštanje kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog, čija je supruga među pritvorenima.

  • Svijet

  • 23. Jan. 2021  24. Jan. 2021

  • 0

alt

Navaljni je pozvao svoje pristalice na proteste nakon što je prošli vikend uhapšen pri povratku iz Njemačke u Rusiju, prvi put otkad je otrovan bojnim otrovom novičokom, kojeg su prema njegovim riječima na njegovo donje rublje ljetos stavili agenti državne sigurnosti.  

Vlasti su upozorile ljude da se drže podalje od protesta u subotu, rekavši da prisustvovanjem neovlaštenom protestu riskiraju zarazu covidom-19, kao i tužbu i mogući zatvor.

No demonstranti su se oglušili na zabranu te se pojavili u velikom broju.

alt

U centru Moskve, gdje Reuters procjenjuje da se na najvećem neovlaštenom skupu posljednjih godina okupilo barem 40.000 ljudi, policija je pritvarala ljude, gurajući ih u kombije koji su stajali u blizini.

Neki demonstranti su izvikivali "Putin je lopov" te "Sramota" i "Sloboda Navaljnom".

alt

Navaljnijeva supruga Julia objavila je na društvenim mrežama da je uhapšena na protestu. Njegova majka Ljudmila također je bila na protestu.

 

 

Jedan Moskovski demontrant Sergej Radčenko (53) rekao je: "Dosta mi je straha. Nisam se pojavio samo zbog sebe i Navaljnog, nego i zbog svoga sina jer u ovoj zemlji nema budućnosti."

Dodao je da je bio uplašen, no da je imao snažan stav o onome što je nazvao pravnim sistemom koji je van kontrole.

Nije bilo trenutnog komentara od Kremlja, koji je prvvobitno prtoteste nazvao ilegalnim i djelom "provokatora".

Videosnimke s ruskog dalekog istoka pokazuju policajce kako u Vladivostoku niz ulicu gone grupu demonstranata, dok su građani u Kabarovsku, koji su stajali na temperaturama od minus 14 stepeni Celzijusa, skandirali "Banditi!".

Opozicioni političar Dmitrij Gudkov rekao je da je bilo neuobičajeno mnogo protesta u regiji.

"Svi su sigurno vrlo zasićeni krađom i lažima ako su regije na ovaj način odlučile ustati", napisao je na Twitteru.

U subotu je došlo do smetnji na mobilnim i internetskim servisima, pokazali su podaci stranice koja se bavi nadgledanjem, downdetector.ru, taktika koju vlasti ponekad koriste da bi otežale demonstrantima međusobnu komunikaciju i dijeljenje snimaka online.

Kako bi ojačao podršku uoči protesta, Navaljnijev tim objavio je video raskošne palače na Crnom moru za koju tvrde da pripada Putinu, nešto što je Kremlj negirao. Od subote je video palače pogledan više od 68 miliona puta.

Navaljnijevi saveznici nadaju se da će iskoristiti ono za što ankete kažu da su potisnuta frustracija javnosti zbog niskih plaća i ekonomskog pada tokom pandemije.

No zasad Putinova moć djeluje nedodirljivo, dok 68-godišnji predsjednik redovno bilježi preko 60 posto podrške, puno više nego Navaljni.

Državna agencija Tass izvijestila je da je u sukobima s demonsrrantim a ozlijeđeno više od 40 policajaca.

Britanije je u subotu pozvala Rusiju da poštuje ljudska prva.

"Duboko smo zabrinuti pritvaranjem mirnih demonstranata i nastavljamo pažljivo pratiti stanje", priopćilo je britansko ministarstvo vanjskih poslova. "Pozivamo ruske vlasti da poštuju svoje međunarodne obaveze prema ljudskim pravima i oslobode građane koji su pritvoreni tokom mirnih protesta".

  •  
  •  

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...