DODIK NASTAVLJA HAJKU NA ČLANICU CIK-a: "Kod Srba je nepoznato da žena zadrži prezime muža, to je politička odluka!" (VIDEO)

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik danas je na pitanje novinara da li se kaje zbog riječi koje je izgovorio na prošloj konferenciji za novinare za članicu CIK-a Vanju Bjelicu-Prutina, kazao je da "ne, jer je govorio istinu" te ponovio diskutabilne rečenice kazavši da to "nije šovinizam".

  • Mini market

  • 24. Jan. 2021  24. Jan. 2021

  • 5

Dodik kaže da  je članicu CIK-a spomenuo u kontekstu donošenja odluka o poništavanja izbora na određenim biračkim mjestima u Doboju i Srebrenici, kazavši kako su takve odluke išle u korist Bošnjaka.

“To je istina. Bila je udata za Bošnjaka muslimana, razvela se, a zadržala prezime. Malo je to čudno, ali ja sam o tome govori u političkoj dimenziji. To je ona priča koju sam govorio da se pažljivije biraju Srbi koji mogu da budu odgovorni na neki način. Zadržati prezime? Kod Srba nisam čuo za taj slučaj da se razvede, a da zadrži prezime. Ja to nisam čuo“, kazao je Dodik.

Na povike novinara “kakve to veze ima s njenim kompetencijama”, Dodik je rekao: “Ima veze jer smatramo i ovdje je potpuno uvjerenje da ima političku dimenziju. To nije šovinizam. Izvinjavam se svakome ko je pomislio, a to je ta vrsta priča. Pričam o tome kako se postavljaju tamo ljudi”, rekao je Dodik.

U priči je spomenuo i imenovanje “sudija iz mješovitih brakova” koji donese “nepravedne odluke”, kao i “namještanju određenih sudija” kako bi se određene osobe “oslobodile”.

"Slobodna Bosna" podsjeća Milorada Dodika na jedan primjer iz njegove bliže okoline. Naime, njegova prijateljica i novinarka Ljiljana Smajlović je zadržala muževo prezime. 

Na pitanja novinara nakon sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a u proširenom sastavu odgovarala je i predsjednica manjeg bh. entiteta, Željka Cvijanović. Odluka Centralne izborne komsije Bosne i Hercegovine da se ponište lokalni izbori u Srebrenici i Doboju je nepotrebna igrarija, poručila je Cvijanović. Ona je još jednom ponovila stav kako je CIK BiH "izabran na nelegalan način".

Cvijanović je zaključila kako je CIK BiH odlukom o poništavanju lokalnih izbora u ove dvije opštine djelovao van zakona i time naštetio izbornom procesu.

“CIK BiH je politički motivisan i obojen. Ova igra sa CIK-om je priprema za nove radnje, a članovi CIK-a su doveli do diskreditacije izbornog procesa”, ocijenila je entitetska predsjednica te dodala kako se “zbog toga moraju mobilisati snage unutar SNSD-a i koalicionih partnera”.

Na kraju Cvijanović je kazala kako je odluka Centralne izborne komsije Bosne i Hercegovine nastala u “zajedničkoj kuhinji stranaca i ljudi iz bošnjačke politike koji definitivno nisu spremni za veliki suživot”.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...