BEZ STIDA I SRAMA: Nikola Špirić nesmetano obavlja državne poslove u Parlamentu BiH, dok američki podaci govore da je umiješan u TEŠKU KORUPCIJU o kojoj BiH tek traži detalje...

Špirić je godinama na američkoj crnoj listi zbog korupcije, a BiH još ne zna zbog čega, što ovom političaru ostavlja mogućnost da nesmetano obavlja državne poslove u Parlamentu BiH.

  • Politika

  • 25. Jan. 2021  25. Jan. 2021

  • 1

Predstavnički dom Parlamenta BiH na narednoj sjednici ponovo bi trebao raspravljati o pokretanju procedure da se od Sjedinjenih Američkih Država zatraži dokumentacija o navodnoj korupciji u koju je bio uključen dugogodišnji funkcioner, član SNSD-a Nikola Špirić. Riječ je o inicijativi koju su podnijeli zasupnici Predrag Kojović, Aida Baručija, Mirjana Marinković-Lepić i Damir Arnaut, a o kojoj bi se Parlament trebao očitovati na sjednici 3. februara, piše Klix.ba.

Špirić je godinama na američkoj crnoj listi zbog korupcije, a BiH još ne zna zbog čega, što ovom političaru ostavlja mogućnost da nesmetano obavlja državne poslove u Parlamentu BiH.

Inicijativom se nalaže Ministarstvu pravde i Ministarstvu vanjskih poslova BiH da u roku od deset dana otpočnu proceduru traženja, diplomatskim i drugim kanalima, informacija i dokumentacije od nadležnih organa SAD-a da je Nikola Špirić bio uključen u javnu korupciju.

U obrazloženju inicijative, koja je podnesena još u septembru prošle godine, ističu se navodi same Ambasade SAD-a, odnosno njen odgovor na medijske upite povodom imenovana Špirića za člana Komisije za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije.

Tom prilikom je istaknuto da SAD “posjeduje vjerodostojne informacije da je Špirić bio uključen u javnu korupciju i ostvario korist od nje, uključujući ostvarivanje nepropisne koristi tokom obavljanja javnih funkcija i ometanje javnih procesa tokom svog mandata kao člana Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH”.

“Kada državni sekretar posjeduje vjerodostojne informacije da je neki zvaničnik bio uključen u značajne koruptivne aktivnosti i/ili značajno kršenje ljudskih prava, Odjeljak 7031 (c) nalaže da se taj zvaničnik i članovi njegove neposredne porodice stave na crnu listu”, saopćeno je tada u odgovoru Ambasade SAD-a, citira se u inicijativi.

U saopćenju State Departmenta iz 2018. godine, kada je Nikola Špirić uvršten na navedenu listu, istaknuto je da je Špirić kao poslanik umiješan u stjecanje koristi na osnovu javne korupcije, prihvatanja neprikladnih usluga u zamjenu za njegov rad kao ličnosti na javnoj poziciji, s koje se miješao u javne procese, a sve tokom mandata poslanika Predstavničkog doma. Njemu i članovima njegove uže porodice zabranjen je ulazak u SAD.

U tadašnjoj izjavi Ambasade SAD-a, navedeno je i da se vjeruje da su Špirićeve aktivnosti nanijele štetu interesima SAD-a i građana BiH. Dodaje se da korupcija nanosi znatnu štetu ekonomiji, društvu i sigurnosti, omogućava organizirani kriminal te potkopava povjerenje u pravnu državu i vlast. Žalosno je da ovo nije uzeto u obzir kada se donosila odluka o njegovom izboru na navedenu poziciju, naglašeno je tada.

“Uzimajući u obzir ozbiljnost ovih izjava i saopćenja, nivo detalja sadržanih u njima te očit interes BiH da procesuira takve pojave, potrebno je da Ministarstvo pravde BiH i Ministarstvo vanjskih poslova djeluju prema nadležnim organima SAD-a s ciljem pribavljanja navedenih informacija i dokumentacije”, zaključuje se u poslaničkoj inicijativi koja je na dnevnom redu naredne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...