“SB” SA BH. POLJOPRIVREDNICIMA: “Evropa višak proizvoda želi da 'progura' ovdje. NISKIM CIJENAMA 'UBILI' SU NAŠU PROIZVODNJU” (FOTO)

Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara RS-a, kaže kako već nekoliko godina traže uvođenje prelevmana.

  • Ekonomija

  • 25. Jan. 2021  25. Jan. 2021

  • 2

U Vogošći je danas održan sastanak poljoprivrednika iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, a razgovaralo se o koracima radi zaštite domaće proizvodnje.

Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, navodi u izjavi za medije kako se na njihove zahtjeve niko ne obazire, a kritizirao je i vlasti zbog nepoduzimanja adekvatnih koraka.

Dodao je kako su sastanak organizirali kako bi donijeli određene zaključke te razgovarali o tome hoće li doći do ranije najavljenih blokada.

Upitan na koji način zaštititi domaću proizvodnju, Bićo je za primjer naveo Njemačku i korake koje je ta zemlja poduzela radi zaštitite domaće proizvodnje.

Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara RS-a, kaže kako već nekoliko godina traže uvođenje prelevmana.

”Koronavirus je imao velikog uticaja na poljoprivredu. Kupovna moć građana Evrope je opala, a opala je i kupovna moć kod nas. Evropa višak proizvoda želi da 'progura' negdje i našla je mjesto ovdje. S niskim cijenama oni su 'ubili' našu proizvodnju. Mi smo tražili da se uvedu prelevmani i carine. Ministar (vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša, op. a.) Košarac ne vlada situacijom. Ne zna, ne da neće. Ili, ako neće, onda je u pitanju mito i korupcija“, smatra Usorac.

Dodao je kako su poljoprivrednici dovedeni na ”prosjački štap“.

”Od 17.600 proizvođača mlijeka u RS-u, sada ima 2.600. Tako je i u Federaciji. Sve i jedan proizvođač koji je odustao od poljoprivrede, nikad se više nije vratio u selo i poljoprivredu. Sela su prazna”, rekao je Usorac.

Smatra kako vlasti ne shvataju da se narod iseljava iz sela.

”Nema ljudi. I da nema korone, sve bi otišlo u inostranstvo. Ove godine izgubili smo 1.300 proizvođača mlijeka u RS-u”, dodao je Usorac.

Smatra kako je suština uvođenje prelevmana i carina.

”Imamo pravo po Sporazumu o slobodnoj trgovini, imamo pravo po CEFTA sporazumu, kada je ugrožena domaća proizvodnja, imamo pravo da uvedemo. Ona je ugrožena. MI sada ne proizvodimo 50 posto potreba BiH. A ne možemo prodati ni to 50 posto. Ne može”, rekao je Usorac.

Upitao je ko se može baviti proizvodnjom po ekstremno niskim cijenama te ukazao na nejednakost cijena na tržištu u BiH.

”Problem je što nama u ministarstvima sjede politički ljudi, ljudi zaposleni iz politike, ali sa slabim znanjem. Ili sa kupljenim diplomama ili direktno s fakulteta ide u ministarstvo i on pravi planove, kroji, a ne zna ni hodati po zemlji”, rekao je Usorac.

Dodao je kako su se danas okupili, jer su istekli dati rokovi, javlja Federalna.ba.

Naveo je i kako će on lično predložiti da se blokiraju institucije i organiziraju protesti.

Kritizirao je vlasti zbog načina raspoređivanja novca, a samim tim i troškove institucija, dok s druge strane dolazi do rezanja troškova na podsticajima za proizvodnju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...