RUSKI RULET; MENADŽER I BIVŠI AGENT STASIJA U AKCIJI: Ko je tajanstveni Nijemac u „Putinovoj palači“!?

Na videosnimku ruskog opozicionog političara Alekseja Navalnog o „Putinovoj palači“, pored mnogih Rusa, spominje se i jedan Nijemac - Matthias Warnig. Koju ulogu ima taj menadžer i bivši agent Stasija?

  • Svijet

  • 26. Jan. 2021  26. Jan. 2021

  • 0

Matthias Warnig je po mnogo čemu posebna osoba. Taj 65-godišnjak je najstariji i u ruskom poslovnom svijetu i najaktivniji njemački prijatelj ruskog predsjednika Vladimira Putina. On je bivši agent Stasija koji je devedesetih godina postao bankar. Od tada je sjedio u brojnim nadzornim odborima njemačko-ruskih kompanija i banaka.

Trenutno je na čelu dioničkog društva Sjeverni tok 2 (Nord Stream 2 AG). I on se spominje u videu Zaklade za suzbijanje korupcije Alekseja Navalnog, koji je objavljen na YouTubeu. U njemu ruski opozicioni političar razotkriva široku mrežu korupcije u vezi s izgradnjom dvorskog imanja za ruskog predsjednika na obali Crnog mora.

Navalni u videu spominje Warniga kada govori o razmjeni pisama između Putinove bivše supruge Ljudmile i jedne njemačke prijateljice sredinom devedesetih godina. Jedno od tih pisama je poslano s Warnigovog telefaksa. Ruski opozicioni političar citira jedan članak DW-a i kaže da je Warnig finansijski pomogao Putinu - bivšem oficiru KGB-a – i njegovoj porodici u Dresdenu. Postoje nagađanja da su se njih dvojica upoznala preko tajnih službi bivšeg DDR-a, ali službeno je njihov kontakt započeo tek u Sankt Peterburgu, nakon što su obojica promijenila zanimanje.

Iskaznica suradnika KGB-a Vladimira Putina

Tajna služba bivšeg DDR-a izdavala je iskaznice špijunima iz prijateljskih zemalja. Iskaznica saradnika KGB-a Vladimira Putina.

„Sresti Putina, nikakav problem"

Matthias Warnig izbjegava javnost i više voli djelovati iz pozadine. Austrijske novine "Die Presse" objavile su 2018. godine intervju s njim. Na pitanje koliko se često sastaje saPutinom, biznismen je odgovorio da ruski predsjednik nema mobilni telefon, ali je i dodao: „Ali, ako nešto želim i imam potrebu da ga vidim, onda to lako riješimo.“

Tokom dvadesetogodišnje Putinove vladavine, Warnig je postao najutjecajniji njemački menadžer u ruskoj ekonomiji. Član je nadzornih odbora vodećih ruskih kompanija i banaka.

U intervjuu za "Presse" Warnig je objasnio da je te mandate prihvatio iz dva razloga, koji su bili slučajni i nisu imali veze jedan s drugim:

„Najveći broj mandata u nadzornim odborima sam preuzeo 2012. godine. Sjeverni tok 1 bio je 2012. završen i moj ugovor je istjecao. Bio sam otvoren i za nove zadatke. Paralelno je došlo do sukoba tadašnjeg predsjednika Rusije Dmitrija Medvedeva i vlade. Medvedev je zatražio da svi ministri i visoki službenici podnesu ostavke u nadzornim odborima. I onda su na tim mjestima bili potrebni novi ljudi.“

Warnig je odbacio pretpostavku da je cilj bio da, kao Putinov čovjek od povjerenja, uspostavi kontrolu nad upravom koncerna.

„Ne, uopće ne. Ja nisam glasnogovornik Kremlja i ja ne izvještavam u Kremlju i ne pripovijedam pored kamina šta se tamo događa.”

Od Rosnefta do Schalkea

Među poslodavcima Matthiasa Warniga su neke od najvećih ruskih kompanija. Od 2011. godine on je u nadzornim odborima državnih naftnih kompanija "Transneft" i "Rosneft". U "Rosneftu" blisko sarađuje s Gerhardom Schröderom. Bivši njemački kancelar, također Putinov prijatelj, od 2017. godine je predsjednik nadzornog odbora te kompanije. U svom filmu Navalni ni jednog trenutka ne spominje Schrödera.

Simbolično otvaranje plinovoda Sjeverni tok 2011.

Simbolično otvaranje plinovoda Sjeverni tok 2011. U pozadini je i Matthias Warnig (drugi zdesna)

Warnig je, također, u nadzornom odboru ruske banke VTB. Do 2015. godine je na istoj funkciji bio i u banci „Rusija", čije je sjedište u Sankt Peterburgu. Ta banka se u videosnimku Navalnog i u izvještajima nekih medija dovodi u vezu s najužim krugom predsjednika Putina.

Od 2012. do 2018. godine Warnig je bio na čelu nadzornog odbora aluminijskog proizvođača RUSAL, ali se, pod pritiskom američkih sankcija, morao povući s toga mjesta. Njemački menadžer je, međutim, brzo dobio novo mjesto, i to u svojoj zemlji. Godine 2019. primljen je u nadzorni odbor nogometnog kluba Schalke 04 iz Gelsenkirchena, čiji je glavni sponzor ruski energetski koncern "Gazprom". Pojedini fanovi kluba su protestirali zbog njegovog imenovanja.

Glavni projekt Sjeverni tok 2

Warnigov glavni projekt trenutno je izgradnja Sjevernog toka 2, plinovoda koji po dnu Baltičkog mora ide od Rusije do Njemačke. On je generalni direktor kompanije Sjeverni tok 2 AG, čije je sjedište u Švicarskoj i čiji je glavni suvlasnik "Gazprom".

Prethodno je deset godina bio na čelu organizacije Sjeverni tok AG, koja je izgradila prvi plinovod koji ide kroz Baltičko more. Oba projekta, od kojih će koristi imati prije svega istočne njemačke pokrajine, za Warniga su neka vrsta igre na domaćem terenu: on dolazi iz istočnonjemačkog Brandenburga.

Ironija sudbine je da je Warnigov glavni projekt doveden u opasnost kada je ruski opozicioni političar Aleksej Navalni u augustu 2020., nakon teškog napada nervnim plinom novičok na teritoriji Rusije, dovezen na liječenje u Njemačku. Pozivi da se projekt Sjeverni tok 2, zbog kojeg su već uvedene američke sankcije, zaustavi ili zamrzne, sve su glasniji. Sudeći prema činjenici da Njemačka i Rusija i pored svih protivljenja ne odustaju od spornog projekta, Warnig je svoj zadatak lobiste u Njemačkoj - uspješno obavio. 

(DW)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...