POČINJE NOVA SVEMIRSKA UTRKA: NASA dobila konkurenciju, dvije zemlje se udružuju i kreću u misiju na Mjesecu

U novembru 2017. godine Roskozmos i CNSA potpisali su program svemirske saradnje za period između 2018. i 2022. godine. U njemu je sadržano šest dijelova na kojima rade radne grupe osnovane upravo za taj zadatak.

  • HiTec

  • 26. Jan. 2021  26. Jan. 2021

  • 0

Ruska nacionalna svemirska agencija Roskozmos u pregovorima je s Kinom i drugim međunarodnim partnerima o stvaranju baze na Mjesecu, otkrio je šef Roskozmosa Dmitrij Rogozin, prenose ruski mediji.

- Pregovaramo sa međunarodnim partnerima, najprije s Kinom, na uspostavljanju istraživačke baze na Mjesecu - napisao je Rogozin na svom Telegram kanalu.

Rogozin je podsjetio i da ruski program istraživanja Mjeseca treba započeti ove godine te naglasio da Rusija planira ljudsku misiju na Mjesec 2028. godine.

Ranije je glasnogovornik Kineske nacionalne svemirske agencije CNSA Xu Hongliang izjavio da Kina nastavlja s istraživanjem Mjeseca te da planira ujediniti napore u tom smislu s Rusijom o projektima vezanima za istraživanje Mjeseca.

U novembru 2017. godine, Roskozmos i CNSA potpisali su program svemirske suradnje za period između 2018. i 2022. godine. U njemu je sadržano šest dijelova na kojima rade radne grupe osnovane upravo za taj zadatak.

Rogozin je u decembru 2020. godine tokom jednog sastanka Vijeća Ruske Federacije rekao i da je Kina ponudila da se projektu zajedničkog istraživanja Mjeseca pridruži i EU, piše TASS.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...