CRNO MU SE PIŠE: Demokrate predale Senatu optužnicu protiv Donalda Trumpa, slijedi rasplet…

Devetero demokrata iz Predstavničkog doma, koji će na suđenju biti tužioci, donijelo je službenu optužnicu u dvoranu Senata istim putem kojim su išle Trumpove pristalice 6. januara, kada su provalile u zgradu Kongresa SAD-a sukobivši se sa policijom.

  • Svijet

  • 26. Jan. 2021  26. Jan. 2021

  • 1

Optužnica izglasana 13. januara u Predstavničkom domu, pročitana je u ponedjeljak navečer u Senatu, čime je službeno započet postupak opoziva.

Donald Trump se tereti da je poticao pristaše na upad u zgradu Kongresa 6. januara dok su zastupnici održavali sjednicu na kojoj su trebali potvrditi pobjedu njegovog protukandidata na predsjedničkim izborima Joea Bidena.

"Nikada nećete preuzeti našu zemlju ako ste slabi. Morate pokazati snagu i morate biti snažni", rekao je demonstrantima uoči napada na Kapitol u kojem je pet osoba izgubilo život.

Senat bi suđenje Trumpu trebao početi 9. februara.

Sto senatora bit će porotnici u postupku u kojem bi Trumpu moglo zauvijek biti oduzeto pravo da postane predsjednik SAD-a.

U glasanju u Predstavničkom domu o pokretanju Trumpovog opoziva demokratama se pridružilo desetero republikanaca, ali za osudu u postupku u Senatu bit će im, uz 50 demokratskih senatora, potrebno još 17 republikanaca, što se ne čini mogućim s obzirom na podršku koju Trump još uživa u konzervativnoj glasačkoj bazi republikanaca.

Predsjednik SAD-a Joe Biden rekao je u ponedjeljak da ne vjeruje da će u Senatu biti dovoljno glasova za osudu Trumpa, izvijestila je televizijska stanica CNN. CNN je objavio da mu je Biden dao kratak intervju.   

Suđenjem će predsjedavati demokrata Patrick Leahy, senator koji je najduže u tom tijelu. Leahy je prvi put izabran u Senat 1974. i trenutno je privremeni predsjednik Senata.

Iako po Ustavu u postupku opoziva predsjedava predsjednik Vrhovnog suda, u slučaju kada se postupak vodi protiv predsjednika koji više nije na dužnosti, postupkom predsjedava senator, protumačio je izvor iz Senata.   

Trump je prvi predsjednik u historiji SAD-a protiv kojeg je dvaput pokrenut opoziv i prvi predsjednik kojem se sudi nakon što mu je istekao mandat.

Po anketi koju je je za Reuters provela agencija "Ipsos", 51 posto Amerikanaca misli da bi Senat trebao osuditi Trumpa.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...