SVE JE GOTOVO: Turska počinje proizvodnju vakcine protiv koronavirusa, odlučili su se za...

Po završetku aktuelnih zakonskih procedura i prijenosa tehnologije, u Turskoj će početi proizvodnja ruske anti-Covid vakcine Sputnik V, javlja Anadolu Agency (AA).

  • Zdravlje

  • 26. Jan. 2021  26. Jan. 2021

  • 0

Turska farmaceutska kompanija "VisCoran Ilac Sanayii AS" potpisala je sporazum o proizvodnji ruske vakcine još sredinom augusta prošle godine, a čelnik te kompanije Ozturk Oran kazao je za AA da je u toku proces izdavanja potrebnih licenci za taj posao.

“U ovom trenutku radimo na transferu tehnologije koja se odnosi na proizvodne pogone. Po završetku tog procesa i nužnih procedura pri Ministarstvu zdravstva Turske, vakcine će biti odobrene za upotrebu. Potom će početi pilot i masovne proizvodnje u Turskoj“, pojasnio je Oran.

On je, također, kazao da je ta turska kompanija partner u proizvodnji vakcine u Turskoj i da će u prvoj fazi biti rađeno na zadovoljenju turskih potreba, a da će potom biti moguće proizvoditi i vakcine za izvoz u druge zemlje.

Ministarstvo zdravstva Rusije zatražilo je još u julu prošle godine licenciranje vakcine Sputnik V za testnu upotrebu, a ruski predsjednik Vladimir Putin u augustu je saopćio da je Rusija prva zemlja koja je registrirala vakcinu protiv koronavirusa.

Riječ je o vakcini koju je razvio Nacionalni centar za epidemiologiju i mikrobiologiju "Gamaleya" u Rusiji.

Upotrebu vakcine Sputnik V odobrile su vlasti Argentine, Bjelorusije, Srbije, Mađarske i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...