KOMŠIĆEV SAVJETNIK, DR. SLAVEN KOVAČEVIĆ: "Etnički utemeljena demokracija ne ispunjava europske standarde!"

Dr. Slaven Kovačević, savjetnik Željka Komšića, člana Predsjedništva BiH, oglasio se na svom Facebook profilu kratkim komentarom o građanskom konceptu BiH nasuprot etnički utemeljenoj demokratiji.

  • Politika

  • 26. Jan. 2021  26. Jan. 2021

  • 2

Piše: Dr. Slaven Kovačević

Ideje o građanskom konceptu Bosne i Hercegovine, nije priča o dominaciji bilo koje etničke zajednice nad bilo kojom drugom, preglasavanju ili unitarnoj državi (mislim da oni koji govore o unitarnosti, ne znaju šta znači taj oblik osnovnog državnog uređenja).

Ako ćemo tako stvar postaviti, a ja ne bih, onda razmislite da već sada Bošnjaka u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH ima oko 70% i mogu sve zakone izglasati, da ne pitaju nikoga, kao što je slučaj i u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Onima kojima smeta eventualno preglasavanje unutar buduće organizirane građanski uređene države, sada im to izgleda ne smeta niti to uzimaju kao argument. Znate zašto? Zato jer postoje domovi naroda, sa osobama koje nisu građani izabrali, već političke stranke, a da ti isti domovi naroda pored zakonodavne uloge imaju dodatnu politički kapacitet da to sve zakoče kroz "vitalni nacionalni interes" i to neselektivno.

To bi vam značilo, da na primjer za donošenje zakona u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, treba 50 glasova zastupnika, što može zakočiti samo njih 12 iz kluba bilo koje etničke zajednice u Domu naroda FBiH i to onih koji nisu birani direktno od strane građana, već posredno iz kantona kroz delegiranje političkih stranaka. Slična je stvar i u Domu naroda Bosne i Hercegovine. Znači, oni koje su birali građani, nemaju isti politički kapacitet od onih koji su birani iz političkih stranaka u te čuvene domove naroda.

Građanski koncept u svome iskazu, jako je jednostavna stvar, jer traži da građani isporučuju zahtjeve prema zakonodavnim organima vlasti svoje države, koja im to vraća u obliku prava (zakona) odlučujući u njihovo ime. To, na žalost, u Bosni i Hercegovini nije slučaj. Zašto? Jer postoje oni koji žive par stotina godina u prošlosti, misleći da etničke zajednice glasaju i biraju svoje predstavnike u vlasti, gdje država to treba vratiti u okviru prava tim istim etničkim zajednicama. To nije demokracija i to nije europski standard, odnosno na taj način Bosna i Hercegovina se neće nikada kvalificirati za članstvo u NATO-u i Europskoj uniji. To je, definitivno, stvar izbora, nas građana Bosne i Hercegovine.

Nasuprot toga, imate etnički utemeljenu demokraciju, koja ne ispunjava europske demokratske standarde ili recentno imamo takve udare da se pod terminom "parlamentarna većina" može smatrati i politička stranka koja nema niti jednog zastupnika u zakonodavnom organu vlasti, ali da u istom slučaju ima svoga ministra ili člana izvršnog organa vlasti. To nije demokracija, to je direktan udar na nju i to su sve vrlo ozbiljne devijacije koje ovu zemlju udaljavaju od euroatlantskih integracija.

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...