IMENOVANA NOVA VLADA TK: Dva su prioriteta, nema ministra iz HDZ-a, ali ima reakcija iz DF-a

Nakon rasprave, za novi sastav Vlade glasalo je 19 poslanika, 11 je bilo protiv, dok je pet bilo suzdržano.

  • Društvo

  • 26. Jan. 2021  26. Jan. 2021

  • 0

Na današnjoj sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona hitnog karaktera imenovani su nova Vlada i premijer Tuzlanskog kantona.

Pozicija premijera je, prema ranijem dogovoru, pripala univerzitetskom profesoru Kadriji Hodžiću, koji je kadar SDP-a. Ova stranka je dobila četiri ministarske pozicije, PDA također četiri, dok su SBB i Naša stranka dobili po dvije ministarske pozicije, piše Tuzlanski.ba.

U ekspozeu, Kadrija Hodžić istaknuo je da će se Vladina aktivnost temeljiti na dva vrijednosna sistema: borbi protiv koronavirusa i transparentnosti Vladinog djelovanja i razvijanja povjerenja javnosti. Zastupnici iz opozicionih stranaka, prvenstveno iz SDA i DF-a, iznijeli su niz zamjerki na ekspoze Hodžića, ističući da će na njegov rad utjecati svi osim njega, baš kao što je to bilo i sa predlaganjem i imenovanjem kandidata za ministre u Vladi TK, javlja FTV.

Također, istaknuli su da će podržati svaku konstruktivnu ideju i dobar plan u svim životnim oblastima za dobrobit stanovnika TK, bez obzira na to što će djelovati kao opozicija. Zastupnik DF-a Boris Krešić podsjetio je na mišljenje Ustavnog suda o zastupljenosti naroda, potcrtavajući da u sastavu nove Vlade nema niti jednog ministra iz reda ostalih, što se, također, kosi i sa Ustavom TK, dok je zastupnik Mahir Mešalić, također iz DF-a, dodao da nema povjerenja u Vladu i da je sva procedura “šarena laža”.

Nakon rasprave, za novi sastav Vlade glasalo je 19 poslanika, 11 je bilo protiv, dok je pet bilo suzdržano.

Novi ministri su:

Vedran Lakić (SDP), ministar finansija
Elvis Baraković (SDP), ministar obrazovanja i nauke
Vahidin Smajlović (SDP), ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede
Hamza Bešić (SDP), ministar trgovine, turizma i saobraćaja
Midhat Dobrinjić (PDA) , ministar unutrašnjih poslova
Esad Džidić (PDA), ministar za rad, socijalnu politiku i povratak
Božo Jurić (PDA), ministar zdravstva
Fedahija Ahmetović (PDA), ministar za boračka pitanja
Zvjezdan Karadžin (Naša stranka), ministar prostornog uređenja i zaštite okolice
Una Harčin (Naša stranka), ministrica pravosuđa i uprave
Mevludin Hodžić (SBB), ministar privrede
Zlatan Muratović (SBB), ministar za kulturu, sport i mlade

Tri ministra su već bila u sastavima ranijih vlada, i to Midhat Dobrinjić, ministar unutrašnjih poslova (PDA), Zvjezdan Karadžin, ministar prostornog uređenja i zaštite okolice (Naša stranka) i Zlatan Muratović, ministar za kulturu, sport i mlade (SBB).


Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...