"SB" NA LICU MJESTA: U Begovoj džamiji instaliran aparat za pomoć kod iznenadnih srčanih problema... (FOTO)

Uređajem se jednostavno rukuje i pomaže do dolaska Hitne pomoći.

  • Društvo

  • 26. Jan. 2021  26. Jan. 2021

  • 1

Šanse za preživljavanje kod iznenadnih srčanih problema od danas su u krugu Gazi Husrev-begove džamije u Sarajevu znatno povećane instalacijom automatskog eksternog defibrilatora (AED). 

Taj uređaj, kojim se jednostavno rukuje, pomaže do dolaska Hitne pomoći.

Uređaj je instalirao Zavod za hitnu medicinsku pomoć, a građanima Sarajeva donirala firma "Broma bel". Direktor Zavoda Adem Zelihić kazao je da su ovakvi defibrilatori standard cijelog svijeta te da što prije trebaju biti praksa u cijeloj Bosni i Hercegovini.

- To je uređaj koji omogućava potpunom laiku da spasi čovjeka kojem je stalo srce - rekao je Zelihić te podsjetio da je u Sarajevu postavljeno šest ovakvih uređaja na lokacijama koje su najfrekventnije.

Smatra da se, bez obzira na mali broj defibrilatora u gradu, ide u pravcu približavanja evropskim normama.

Najavio je da će biti educirani ljudi koji rade na održavanju Gazi Husrev-begove džamije, koji će moći pružiti prvu pomoć vjernicima i posjetiocima u džamiji, ali i onima koji zatrebaju pomoć u okruženju, piše Fena.

Defibrilator je već uvršten u aplikaciju koja umrežava ovaj sistem i pokazuje gdje je najbliži AED.

Predstavnik kompanije "Broma bel" Nemanja Močević istaknuo je da je defibrilator poklon građanima Sarajeva.

- Gazi Husrev-begov vakuf je pristao da defibrilator bude postavljen kod njih, a to je najfrekventnija lokacija u Sarajevu - rekao je Močević.

Mutevelija Gazi Husrev-begovog vakufa Mustafa Vatrenjak zahvalio je na ovom poklonu gradu, posebno zato što je postavljen u harem džamije koju posjećuje veliki broj vjernika i gostiju.

AED prilikom pokretanja daje upute na bosanskom jeziku, korak po korak do dolaska Hitne pomoći.   

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...