OVO SU NOVE INFORMACIJE: U ponedjeljak počinje nastava u KS, evo po kojem će se modelu odvijati...

Svi nastavnici i učenici obavezni su nositi zaštitne maske za vrijeme odvijanja nastave u učionicama, poštovati fizičku distancu te održavati pojačanu higijenu.

  • Društvo

  • 26. Jan. 2021  26. Jan. 2021

  • 0

Nastava u drugom polugodištu u osnovnim i srednjim školama u Kantonu Sarajevo počet će 1. februara te će se u prvoj sedmici odvijati po dosadašnjem sistemu koji podrazumijeva kombinovani i online model. U skladu s navedenim, u prvoj sedmici odvijanja nastave, učenici osnovnih škola prvog, drugog, trećeg, četvrtog i dijelom petog razreda nastavu će pohađati po kombinovanom modelu, dok će učenici od šestog do devetog razreda nastavu pohađati online.

Učenici srednjih škola od prvog do četvrtog razreda će, također, pohađati nastavu online u periodu od 1. do 8. februara, nakon čega će se daljnje njeno odvijanje realizovati u skladu s Uputstvom o organizaciji i realizaciji odgojno-obrazovnog rada u osnovim i srednjim školama na području Kantona Sarajevo.

"Prema navedenom uputstvu od 8. februara 2021. godine, nastava za razrednu nastavu od prvog do četvrtog razreda (za pojedine škole i peti razred) realizovat će se prema kombinovanom modelu. Za učenike šestih, sedmih i osmih razreda nastava će biti online, a za sve učenike devetih razreda u učionicama ukoliko se mogu ispoštovati epidemiološke mjere. Ukoliko to nije slučaj, onda će se za učenike devetih razreda nastava realizovati po kombinovanom modelu", pojasnili su iz Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS.

Naveli su i to da će, prema ovom uputstvu, učenici srednjih škola od 8. februara od prvog do trećeg razreda pohađati online, dok će svi učenici četvrtog i svi učenici trećeg razreda trogodišnjih srednjih škola nastavu pohađati redovno u učionici uz obavezu poštivanja svih epidemioloških mjera, a ukoliko to nije slučaj, onda će se realizovati po kombinovanom modelu.

"Paralelne škole, centri i Srednja muzička škola nastavu pohađaju redovno u školama, dok će se nastava u privatnim školama odvijati redovno ili kombinovano ako ne postoje uslovi za poštivanje epdiemioloških mjera", pojasnili su iz Ministarstva.

Napomenuli su da su sve škole u KS dužne pratiti epidemiološku situaciju i sve aktivnosti organizovati na način koji osigurava zaštitu zdravlja učenika i radnika.

"Ministarstvo za odgoj i obrazovanje kontinuirano, u saradnji s nadležnim organima, pažljivo analizira i prati situaciju izazvanu zarazom koronavirusa radi eventualnih donošenja novih mjera i preporuka za odvijanje neposrednog odgojno-obrazovnog procesa u školama", poručili su.

Važno je naglasiti da su svi nastavnici i učenici obavezni nositi zaštitne maske za vrijeme odvijanja nastave u učionicama, poštovati fizičku distancu te održavati pojačanu higijenu, piše Klix.ba.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...